Dinamova legenda otkrila kako su se dijelili trofeji u komunističkoj Jugoslaviji: ”Ako Crvena zvezda ne može biti prvak, neka to bude Hajduk”

Foto: GNK Dinamo

Legenda Dinama, Drago Vabec, u plavom je dresu proveo 11 sezona, od 1968. do 1979. godine i još za kraj jednu sezonu, odmah nakon prvog odlaska Miroslava Ćire Blaževića, a poslije osvajanja naslova prvaka Jugoslavije i Kupa, 1983./84. Ukupno je za Dinamo odigrao 529 utakmica te je peti igrač Dinama svih vremena po odigranim utakmicama, za plave je postigao 183 golova. Ni danas, sa 69 na leđima, ne može bez nogometa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako piše Večernji list Vabec putuje s igračima po prijateljskim utakmicama, član je Dinamovih veterana, iako ne trči više za loptom kao nekad.

”Inače igram i kapetan sam, ali sada sam prestao igrati jer mi je ipak već 69 godina. Međutim, rado se odazivam svim pozivima veterana da uveličam proslave svima koji nas pozovu na revijalne utakmice”, rekao je Drago Vabec.

Iako je Drago Vabec istinska legenda Dinama, nažalost, vrijeme koje je on bio u Maksimiru neće ostati upamćeno kao posebno uspješno, sedamdesete godine bile su godine Hajduka, i nisu bile pretjerano uspješne po plavi klub. Jedini trofej koji je u eri Vabeca Dinamo osvojio bio je Kup 1969. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drago Vabec istinska je legenda Dinama, malo je igrača koji se mogu pohvaliti tolikim stažom u plavom dresu. No, sedamdesete godine u kojima je on igrao rezultatski nisu bile najuspješnije za klub iz Maksimira. Jedini trofej koji je osvojio bio je Kup 1969. godine.

”Istina je da nas rezultati u to vrijeme nisu mazili. Uglavnom smo bili negdje oko vrha, iako smo jedne godine zamalo ispali. Harao je Hajduk, za njim i Zvezda, tu i tamo Partizan. Jedne godine i Željo je osvojio prvenstvo. Bila je takva politika. U Zvezdi su rekli – ako ne možemo mi biti prvi, onda neka bude Hajduk”, rekao je Vabec, bez sumnje ova izjava Drage Vabeca privući će veliku pozornost, ili bi barem trebala. Ona, naime, pokazuje kako su se u komunističkoj Jugoslaviji dijelili sportski trofeji. Onako ”bratski.”

Jesu li protivnici tih godina imali bolju momčad od Dinama?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Pa dobro, Zvezda je uvijek bila Zvezda. Radi se o tome da je Zvezda osvajala prvenstva na malim klubovima, nju nisu toliko interesirali derbiji. Znala je da na istoku ima sve bodove, od Bora i Trepče nadalje. Mi smo tamo kiksali i gubili, a derbije dobivali, ali pobjedama u derbijima se nije osvajalo prvenstvo, nego se osvajalo pobjedama nad malim klubovima, a Zvezda je, kako bi se reklo, u tome uvijek bila kao domaćin”, naglasila je istinska legenda plavog kluba. Podsjetimo Vabec je za reprezentaciju bivše države od 1973. do 1976. godine odigrao sedam utakmica i postigao jedan pogodak 1975. godine, na utakmici protiv Švedske u Zagrebu (3:0). Snimka tog pogotka godinama se prikazivala u uvodnoj špici Sportskog pregleda TV Zagreb. Ta utakmica i taj pogodak na neki su način obilježili njegovu karijeru.

”Ima jako puno pogodaka i utakmica koje su mi drage, ali svi me, nažalost, poznaju po tom golu protiv Švedske, iako sam u karijeri zabio puno boljih i ljepših golova. Bio sam lijevo krilo, nisam bio klasični centarfor. Puno golova morao sam narihtati. A gol kao gol mi je drag, to je bilo u mojem Maksimiru i tim golom i tom pobjedom plasirali smo se na Europsko prvenstvo koje se igralo u Jugoslaviji. Bilo je to za 22 milijuna ljudi u bivšoj državi.”

Kako Dinamova legenda komentira današnje igre Dinama u Europi, prvenstveno ove sezone u Ligi prvaka?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je nešto odlično, nešto predivno. Nažalost, bio sam na utakmici protiv Šahtara i dandanas nije mi jasno kako smo od 3:1 u pet minuta došli na 3:3. Da smo pobijedili, igrali bismo na proljeće u Ligi prvaka. Ovako će biti malo žilavo, ali mislim da se neće dogoditi onaj najcrnji scenarij, da ispadnemo. S jednim ili dva boda, Dinamo bi mogao dohvatiti Europsku ligu i to je najvažnije.”

Može li Dinamo u osminu finala Lige prvaka, je li to nemoguća misija?

”Realno, vrlo teška. To bi značilo da moramo pobijediti Atalantu u gostima, što je moguće, ali onda još na kraju moramo igrati neodlučeno s Manchester Cityjem. Puno toga ovisit će o tome kako će proći Šahtar.”

I na kraju što očekuje od utakmice Dinama u Milanu protiv Atalante?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Nemamo što kalkulirati. I Dinamo to zna, i trener, i stručni stožer i igrači. Treba ići na pobjedu, a onda će se čekati zadnje kolo. Pobjedom bismo imali velike šanse. Pa Dinamo ima predivnu generaciju, velike momčadi i veliki klubovi, kada imaju takvu generaciju, sve osvajaju. Ne govorim sada o Manchesteru i sličnima. Dinamo za naše pojmove ima zlatnu generaciju i to mora iskoristiti i osvojiti sve što može”, poručio je za Večernji list legendarni Vabec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.