26. travnja 1911. osnovan slavni Građanski – trn u oku velikosrba

Na današnji dan 26. travnja osnovan je najslavniji nogometni klub koji je pronio slavu hrvatskog nogometa – Prvi hrvatski građanski športski klub, poznatiji kao Građanski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za vrijeme prve Jugoslavije, osim što je bio najbolji klub u toj državi, Građanski je bio etiketiran kao klub-protivnik velikosrpskog nacionalizma i jugoslavenske unitarističke ideologije.

Komunistička vlast ga je zabranila 1945. pod novom etiketom – „ustaškog kluba“.

Popularni „purgeri“, kako su od milja zvani igrači Građanskog, pronijeli su diljem Jugoslavije i Europe slavu zagrebačkog i hrvatskog nogometa. Građanski je osnovan još za Austro-Ugarske, kao jedan od načina da Hrvati i kroz vrlo popularni nogomet izraze vlastite nacionalne osjećaje i želju za neovisnošću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je klub osnovan u restauraciji Matković u Frankopanskoj 8, Zagreb, a odmah postao ljubimac širokih slojeva Hrvata.

Pet puta je osvajao prvenstvo Jugoslavije i dva puta Kraljevine SHS, a međunarodni ugled donijele su mu pobjede nad Barcelonom, Atleticom Bilbao, Liverpoolom i slavnim mađarskim i austrijskim klubovima.

Nakon pobjede nad Barcelonom 15.000 Zagrepčana dočekalo je „purgere“ na Glavnom Kolodvoru, a nakon titule nad BSK-om iz Beograda 20.000 ljudi se okupilo oko hotela Esplanade da pozdrave pobjednike nad omraženom velikosrpskim klubom!
Jednostranim dekretom komunista 1945. klub se gasi zbog navodne suradnje s NDH (klasična optužba od tada do danas).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komunisti su uništili i pokrali sve: dresove, trofeje, zapalili arhive i ostalo. Građanski je morao biti zatrt, pa je poznati zagrebački nogometni dužnosnik Bogdan Cuvaj jednom 50-ih godina pozvan u Beograd.

Ondje su mu rekli: “Želite li, možete vratiti imena klubovima, HAŠK-u, Concordiji, samo Građanski ne dolazi u obzir! Toliko im je smetao…“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.