27. kolovoza 1991. Kijevo – četnici iz Kninske krajine i JNA započeli genocid nad Hrvatima Dalmatinske Zagore

Kijevo
Foto: www.kijevo.hr

Po Kaznenom zakonu Republike Hrvatske, članak 156., jedan od oblika genocida je etničko čišćenje i protjerivanje civilnog stanovništva. Upravo, i ne samo stoga, su kninski četnici i JNA počinili genocid nad Hrvatima Kijeva i Dalmatinske Zagore, a posljedično i cijele Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za ove zločine genocida gotovo nitko nije osuđen u Republici Hrvatskoj.

Zanimljivo da mediji i pojedini političari neprestano lamentiraju o porastu fašizma i ustaštva u Hrvatskoj. Istina je drugačija, SOA još 2017. potvrđuje porast četničke ideologije u Hrvatskoj, iste one pod kojom je i počinjen genocid u Domovinskom ratu.

“Nastavljena je pojava da ekstremni pojedinci iskorištavaju nezadovoljstvo dijela navijačkih skupina stanjem u hrvatskom sportu za izazivanje incidenata i nereda tijekom i izvan sportskih natjecanja. Nastavljena je i pojava da pojedine navijačke skupine srbijanskih nogometnih klubova ističu protuhrvatska, četnička i velikosrpska obilježja na sportskim natjecanjima, pri čemu u tome sudjeluju i pojedinci koji su hrvatski državljani. U malom dijelu populacije mlađih pripadnika srpske nacionalnosti zamijećeno je simpatiziranje velikosrpske i četničke ideologije i simbolike, osobito na društvenim mrežama, koje za sada ne predstavlja prijetnju nacionalnoj sigurnosti, ali dovodi do narušavanja sigurnosne situacije na lokalnom nivou.” (SOA, Javno izvješće 2017.)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Na današnji dan 1991. srpski četnici iz Knina i JNA na čelu s Ratkom Mladićem spalili su i uništili hrvatsko selo Kijevo pored Knina. Prije toga Hrvati su već u autobusima protjerani i deportirani iz grada Knina, a uskoro i iz ostalih hrvatskih sela kninske krajine kao Potkonje, Kninsko polje i dr.

Nakon zločina u Kijevu slijede brojni zločini masovnog ubijanja i protjerivanja hrvatskog stanovništva iz svih mjesta Dalmacije od Vrlike, Drniša, skradinskog zaleđa, Benkovca, Obrovca, zadarskog zaleđa, pa sve do cijelog juga Hrvatske oko Dubrovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo etničko čišćenje bilo je praćeno paležom kompletnih sela, pljačkanjem, ubijanjima, silovanjima i mučenjima od kojih je u Dalmaciji najočitiji primjer bio – Škabrnja.

 

Mučeničko Kijevo pod napadom genocidnih zločinaca Mile Martića i Ratka Mladića

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kijevo je mjesto gdje su svoj zločinački put počeo ratni zločinac oficir JNA  Ratko Mladić za što je u Hrvatskoj osuđen u odsutnosti na 20 godina zatvora. Bio je jedan od važnijih vojnih zapovjednika u JNA i školovan u vojsci kojoj je dugo na čelu bio njen doživotni zapovjednik maršal Josip Broz, a koja je uništila i okupirala trećinu hrvatskog teritorija u Domovinskom ratu, te ubila stotine civila u gradovima sustavnim bombardiranjem.

Na današnji dan 27. kolovoza 1991. Srbi iz okolice Knina uz pomoć JNA su ušli u hrvatsko mjesto Kijevo pored Knina. Mjesto su potpuno spalili i uništili, a za okupaciju mjesta upotrijebili su i avijaciju JNA te međunarodnim konvencijama zabranjene kazetne bombe. Zanimljivo je da je Hrvatska vojska bila jedno vrijeme pod istragom i optužbom za prekomjerno granatiranje obližnjeg Knina u akciji Oluja (koji je ostao gotovo netaknut), dok je obližnje Kijevo bilo sravnjeno sa zemljom svim vrstama granata i bombi.

Krajem kolovoza 1991. ratni zločinac Mile Martić daje ultimatum hrvatskim redarstvenicima da napuste Kijevo. Kako je ultimatum odbijen, mjesto je bilo napadnuto sa svih strana. Otpor je pružalo 160 muškaraca, civila i redarstvenika, naoružanih samo lakim naoružanjem.

Na Kijevo je JNA, pod zapovjedništvom Ratka Mladića, ispalila1500 granata iz minobacača, haubica, tenkova, VBR-a i 16 kazetnih bombi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon otpora, hrvatski redarstvenici i muškarci Kijeva pošli su na težak i neizvjestan put preko planine Kozjak prema još uvijek slobodnom Drnišu sa ženama, djecom i starcima Kijeva. Srbi su uspjeli zarobiti 70 branitelja Kijeva koji su odvedeni u zatvor u Kninu gdje su prošli strašna mučenja.

Crkva u Kijevu, simbol hrvatske opstojnosti u kninskom kraju, je srušena kao i ambulanta, škola, mjesni dom i svi domovi Hrvata.

U vojnoj akciji Oluja 1995. Kijevo i cijeli kninski kraj oslobođen je i vraćen matici Hrvatskoj.

 

*Genocid

Kazneni zakon RH – članak 156. 

Tko s ciljem da potpuno ili djelomice uništi neku nacionalnu, etničku, rasnu ili vjersku skupinu zapovijedi da se članovi skupine ubijaju ili da im se nanose teške tjelesne ozljede ili da im se teško narušava tjelesno ili duševno zdravlje, ili da se pučanstvo prisilno raseljava, ili da se skupina stavi u takve životne uvjete koji bi doveli do njezina potpuna ili djelomična istrebljenja, ili da se primijene mjere kojima se sprječava rađanje između pripadnika skupine, ili da se vrši prisilno preseljavanje djece u drugu skupinu, ili tko s istim ciljem počini neko od navedenih djela, kaznit će se kaznom zatvora najmanje deset godina ili kaznom dugotrajnog zatvora.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.