27. srpnja sveti mučenici iz Cordobe – nisu se htjeli odreći Krista i prihvatiti islam

Foto: Snimka zaslona

Prema povijesnim zapisima, u tada od muslimana zaposjednutoj Córdobi (Španjolska) mučeničkom smrću je zbog odbijanja prelaska na islam stradalo 48 kršćana: odrubljene su im javno glave.

Danas slavimo spomen na mučenike iz španjolskog grada Córdobe, koji su dali život za Krista Gospodina na današnji godine, 27. srpnja 852. kao žrtve progona maurskog kalifa Abd ar-Rahmana II.

Uz dva bračna para, Aurelija i Nataliju te Feliksa i Liliosu, pogubljen je i Juraj, monah iz samostana svetog Sabe u Jeruzalemu. Aurelije i Natalija, po očevima iz afričkih maurskih obitelji, imali su dvije malodobne kćerke, za čiju su se budućnost pobrinuli prije svoje mučeničke smrti povjerivši ih brizi obližnjeg samostana.

Potaknuti progonom i mučenjima kršćana, s Feliksom i Liliosom, koji su također potjecali iz maurskih obitelji, javno su propovijedali kršćansku vjeru i brinuli za bolesnike i siromahe. Nisu željeli prihvatiti muslimansku vjeru na koju su bili prisiljavani, pa im je odrubljena glava.

Monahu Jurju kao strancu ponuđen je oprost, ali on se radije pridružio svojoj kršćanskoj braći u mučeništvu.

Zaštitnici su siročadi.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr