Amerikanci se diče svojim Alamom i Škoti svojim ‘Braveheartom’, a mi Hrvati svoje junake ne poznajemo

Predstavljanje romana “Bitka” autora Alena Samboleca održano je u srijedu 27. travnja u Dvorani sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu. Ovaj povijesni roman koji se radnjom naslanja na Sigetsku bitku 1566. godine predstavili su nakladnik Stjepan Juranić i autor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakladnik Juranić je istaknuo kako ova knjiga predstavlja najznačajniji doprinos ovogodišnjoj 450. obljetnici bitke za Siget. „Ova knjiga živom pisanom riječju raskida velove zaborava koji su tijekom minulih, hrvatskom nacionalom biću, nesklonih vjekova prekrile ovo i sva druga svjedočanstva o njegovoj časti, veličini i nepokolebljivosti u obrani slobode. Tek nekoliko desetljeća nakon Sigetske bitke Gundulić će i zapisati ‘O lijepa, o draga, o slatka slobodo…’ Ovi stihovi ispjevani od Gundulića krajem 17. stoljeća kao da su bili životni moto Nikole Zrinskog, središnjeg lika ovog romana. Sambolecev izbor nije slučajan, autor kao što i sam napominje u predgovoru, Nikolu Zrinskog i Sigetsku bitku izabire kao jednu od neprijepornih mjesta naše nacionalne povijesti u kojima bi mladi naraštaji kako danas tako i sutra trebali pronalaziti uzore, s kojima bi se trebali poistovjećivati i na taj način graditi našu budućnost“, rekao je Juranić.

Govoreći o tome kako je ovo djelo nastalo Sambolec je istaknuo kako je za to najzaslužnija njegova supruga Ivana. „Razgovarali smo jednom o tome kako se Amerikanci diče svojim Alamom i Škoti svojim ‘Braveheartom’, a mi Hrvati svoje junake ne poznajemo. Tako sam i shvatio da o mnogim našim junacima poput Nikole Zrinskog nitko nije napisano ni jedno suvremeno djelo. Pri tome ne mislim na znanstvena djela, već na književno-umjetnička djela dostupna široj publici“, rekao je autor te dodao kako je istražujući u povijesnim izvorima Nikolu Zrinskog, otkrio u njemu svestranost i veličinu kojoj se nije nadao. „Kako sam uvidio složenost događaja povezanih s bitkom za Siget, ubrzo sam odustao od pisanja romana samo o životu Nikole Zrinskog, iako sam mnoge fragmente iz njegovoga života opisao u poveznicama s događajima iz bitke. Nikola Zrinski i bitka za Siget dvije su značajne i opsežne teme i ovako uobličen roman o bitci nije mi dozvolio dovoljno prostora da pišem o njenom najvećem junaku jer da sam se u to upustio ova knjiga bi imala barem još toliko stranica“.

Na kraju Sambolec je istaknuo kako u romanu ima podjednako povijesti i fikcije te će čitatelj teško razlikovati što je povijesno, a što izmišljeno. „Kada bih govorio o tome što su u romanu povijesne činjenice, a što je moje pripovijedanje, morao bih napisati knjigu veću od romana. Ipak, želio sam da oni čitatelji koje će moja knjiga zainteresirati za povijest mogu pronaći istinu. Tako da sam, iako to nije običaj u pisanju književnih djela, naveo svu literaturu koju sam koristio. Moja želja je i bila da se širi istina o našim herojima“, zaključio je na kraju autor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.