28. listopada 1992. Bosanski Brod – Srbi miniranjem srušili crkvu Svetog Ilije

Foto: Frka, commons.wikimedia.org

Na današnji dan 1992. srbijanska vojska miniranjem je srušila Katoličku Crkvu Svetog Ilije u Bosanskom Brodu. Novu crkvu posvetio je kardinal Vinko Puljić 2014. na temeljima stare.

Do tada se je sveta misa služila u podrumu župnog stana.

Kad je srpska vojska ušla 6. listopada 1992. u Bosanski Brod, katolička crkva sv. Ilije bila je samo granatom pogođena u visini početka zvonika.  Kad su bogomolje (džamija i crkva) snimljene i vijest obišla svijet riječju i slikom – Srbi su sravnili sa zemljom i katoličku crkvu i džamiju.

Tada su neprijatelji poravnali temelje u ratu porušene prve župne crkve i nijekali da tu nikada nije bilo crkve. No otkopavanjem temelja istina je došla na vidjelo te je na istim temeljima i po istom projektu sagrađena nova crkva. 

U župi prije rata živjelo je 3500 Hrvata katolika. Unatoč blizini Hrvatske s kojom ih dijeli rijeka Sava vratilo ih se tek osamdesetak, uglavnom starijih i nemoćnih.

U općini Bosanski Brod prije rata živjelo je 35.000 stanovnika. Najveći je bio broj Hrvata (41 %), pa Srba (33 %) i Bošnjaka 12 %. U gradu Bosanskom Brodu Hrvati su činili 57 % stanovnika, Bošnjaci 20 %, a Srbi samo 15 %.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr