29. kolovoza 1615. Novi Vinodolski – Venecija okupirala grad i pobila stanovništvo

Foto: Sl-Ziga, commons.wikimedia.org

Novi Vinodolski u srednjem vijeku imao je nekoliko teških godina. Godine 1496. grad je stradao od kuge, a 27. kolovoza 1527. Turci su zapalili i opljačkali Novi Vinodolski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istu je sudbinu doživio 1598. godine kada su Mlečani opljačkali grad i porušili tvrđavu Lopsica.

Još je više grad stradao na današnji dan 29. kolovoza 1615. kada je posada grada Novoga pritekla upomoć uskocima, za što su saznali Mlečani te napali slabo čuvani grad i barbarski pobili starce, ženu i djecu na slavu Venecije.

U središnjem dijelu sjevernog hrvatskog primorja, iz stare frankopanske utvrde zvane Novigrad, razvio se grad Novi Vinodolski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvo spominjanje Novog datira još iz 1288. kada je napisan Vinodolski zakonik. To je jedan od najvažnijih kulturnih spomenika hrvatskog naroda i ujedno jedan od važnijih europskih srednjovjekovnih dokumenata.
Rimska utvrda Lopsica smještena je na južnom dijelu grada. Stručnjaci se razilaze u ocjenama i jedni tvrde da je Lopsica bila stara rimska utvrda, a drugi da je to bio srednjovjekovni frankopanski grad.

Utvrdu su 1598. u potpunosti uništili Mlečani koji su u više navrata napadali i pljačkali grad. Najteži napad dogodio se 1615. godine kad je posada grada Novoga priskočila u pomoć senjskim uskocima. Kad su Mlečani to saznali, napali su slabo branjeni grad. Divljački su pobili starce, žene i djecu.

Najprepoznatljiviji simbol Novog Vinodolskog je zvonik Crkve svetog Filipa i Jakova, visok 36 metara. Sagrađen je na visoravni kamene litice koja se gotovo okomito spušta prema moru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.