29. prosinca 1170. Toma Becket – engleski kralj zapovjedio svetogrdno ubojstvo nadbiskupa u katedrali

becket
Foto: HVH / wikimedia commons

Četiri engleska viteza, u stvarnosti ubojice svetog nadbiskupa sasjekla su danas svetog Tomu Becketa i to u crkvi: usred stolne katoličke katedrale u Canterburyju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan 1170. dogodio se jedan od najpoznatijih događaja u engleskoj povijesti – sv. Toma Becket ubijen je kao mučenik u vlastitoj katoličkoj katedrali. On je, naime, u to doba bio nadbiskup Canterburyja i time prvi čovjek Crkve u Engleskoj. Došao je u sukob s engleskim kraljem Henrikom II. Plantagenetom. Henrik je bio ljut na nadbiskupa i jednom prilikom je na svom dvoru izjavio nešto poput: “Zar me nitko ne će osloboditi od ovog problematičnog svećenika?”

I dočekao je svoje ubojice pred oltarom katedrale, odjeven u svečano sveto ruho. Prepustio se njihovim udarcima bez otpora. Kada je pod njima pao na tlo, prošaputao je: “Prihvaćam smrt u čast Imena Isusova i Crkve”.

Njegova je junačka smrt okrunila život teških borbi, kako bi pred engleskim kraljem Henrikom II., posvjedočio svoju vjernost Kristu i Rimokatoličkoj Crkvi. Engleski narod je Tomu odmah nakon smrti počeo častiti kao sveca, a papa Aleksandar III., službeno ga kanonizira već 1173. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.