3. listopada 1998. Beatifikacija Alojzija Stepinca – zraka sunca zablistala na oblačnom nebu kao znak!

Foto: Zagrebačka nadbiskupija

Na današnji dan, 3. listopada 1998., Sveti Otac Ivan Pavao II. u Mariji Bistrici proglasio je blaženim Alojzija Stepinca, kardinala i nadbiskupa zagrebačkog. Prisutno je bilo gotovo pola milijuna vjernika iz Hrvatske i inozemstva kao svjedočanstvo ljubavi hrvatskog kršćanskog puka prema svom pastiru i blaženiku.

Prisutno je bilo i 7 kardinala, 70 biskupa i preko 1000 svećenika.

Slikovni rezultat za beatifikacija alojzija stepinca marija bistrica

Photo: narod.hr

Bio je to drugi posjet „ljubljenog pape Ivana Pavla II.“ Hrvatskoj, a trajao je od 2. do 4. listopada 1998.

Za vrijeme euharistijskog slavlja Papa je blaženikom proglasio časnoga slugu Božjega kardinala Alojzija Stepinca. I cjelokupna je liturgija bila usredotočena na život i lik novoga blaženika Stepinca. Molitveni obrasci toga slavlja pripadaju slavlju mučenika. Biblijski tekstovi su također naglašavali mučeništvo, utjehu koja dolazi od Boga i čistoću savjesti koja svoje korijene pušta u pouzdanje u Boga.

Njegov spomendan, Stepinčevo, slavi se 10. veljače. Na proslavi Stepinčeva u Rimu 2014., u rimskoj hrvatskoj crkvi sv. Jeronima prefekt vatikanske kurijalne Kongregacije za kauze svetih kardinal Angelo Amato obznanio da je nadležna liječnička komisija utvrdila slučaj čudesnog ozdravljenja po zagovoru blaženog Alojzija Stepinca, te da je o tome obavijestio papu Franju.

Blaženi Alojzije Stepinac svima je činio dobro, gorljivo je ljubio Boga, svoj narod i sve ljude, te snagom te ljubavi ustrajao kao neuništivi svjedok vjere i Evanđelja. Danas, kad idemo ususret njegovoj kanonizaciji susrećemo se s osporavateljima njegove kanonizacije, osobito iz krugova bivših struktura komunističkog bogohulničkog vremena, kao i velikosrpskih krugova poput (bivših) vođa i članova Šešeljeve Radikalne stranke četničkog vojvode i predsjednika Srbije Nikolića, te bivšeg tajnika Šešeljeve stranke premijera Vučića.

Uvjereni smo da će ono Božje u blaženom Alojziju i danas biti znak mnogima i poput zrake sunca koja se pojavila na oblačnom nebu Marije Bistrice za vrijeme njegove beatifikacije, zablistati i u srcima osporavatelja.

Trenutak proglašenja blaženim Alojzija Stepinca:

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr