3. svibnja 1998. umro Gojko Šušak – ostavio nemjerljiv doprinos obrani Hrvatske i ustroju Hrvatske vojske

Šušak
Foto: SpeedyGonsales (CC BY-SA 3.0)

Na današnji dan, 3. svibnja 1998., umro je Gojko Šušak, ratni ministar obrane Republike Hrvatske, koji je dao nemjerljiv doprinos obrani Hrvatske i ustroju Hrvatske vojske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio je desna ruka i prvi čovjek od povjerenja predsjednika Tuđmana.

Ministar obrane

Gojko Šušak postao je ministar obrane 18. rujna 1991., samo dva mjeseca prije pada Vukovara, u okolnostima u kojima je Srbija već okupirala gotovo jednu trećinu hrvatskog teritorija.

Šušak je preuzeo ministarstvo koje je bilo odgovorno za obranu i oslobađanje Hrvatske u trenutku kad je Hrvatska vojska bila u procesu ustrojavanja. Bilo je to samo tjedan dana prije nego što je 25. rujna 1991., na zahtjev tadašnjeg ministra vanjskih poslova SFRJ-a, Budimira Lončara i britanske diplomacije, Vijeće sigurnosti UN-a donijelo rezoluciju UN-a 713. o zabrani uvoza oružja i vojne opreme u zemlje tadašnje Jugoslavije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U iznimno teškim političkim, vojnim i financijskim okolnostima, ministar Šušak ustrojio je Hrvatsku vojsku i oslobodio sva okupirana područja Republike Hrvatske. Na taj način omogućio je povratak stotina tisuća hrvatskih prognanika te osigurao sve preduvjete za ulazak Hrvatske u NATO.

Tuđman o Gojku Šušku

U ličnosti Gojka Šuška očitovalo se nepokolebljivo jedinstvo hrvatskog nacionalnog bića. Bio je čovjek iznimnih ljudskih kvaliteta i upravljačkih sposobnosti. U svim okolnostima, pogotovo teškim i pogibeljnim, djelovao je snagom duha i značaja te svjedočio činom vjerodostojnog djela. Nepokolebljiv i neustrašiv, smion, ali razborit i promišljen vitez hrvatski.“

– tim se riječima predsjednik Tuđman oprostio od svog prijatelja i najbližeg suradnika Gojka Šuška

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Perry o Gojku Šušku

„Ovo je doista za mene vrlo tužna prigoda. Došao sam ovdje ne samo kao predstavnik SAD-a, već i kao prijatelj Gojka Šuška. I moja supruga i ja izražavamo najdublju sućut i sućut naših sunarodnjaka Vama, Đurđa, i Vašoj djeci, Gojkovoj majci, bratu i sestri. Naše su misli i molitve danas s Vama.

Smrt Gojka Šuška nije samo velik gubitak za njegovu obitelj i prijatelje, već je to velik gubitak i za Hrvatsku. Ono što je Shakespeare rekao u jednoj svojoj drami o jednom velikom Rimljaninu, kažem danas za jednog velikog Hrvata – otišao je čovjek kakva više nećemo vidjeti.“

– izjavio je William Perry, američki ministar obrane u mandatu Billa Clintona

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Relativiziranje povijesti 

Skupina političara okupljena oko bivšeg predsjednika Mesića pokušavala je diskreditirati predsjednika Tuđmana i kroz ministra obrane Gojka Šuška, napadajući ga i etiketirajući, uz pomoć medija.

Velik dio ljevičarskih medija svojevremeno se priklonio toj hajki, a bilo je čak i onih koji su tražili da mu se oduzme ulica u Zagrebu.

Negacijom Šuškove uloge svjesno se krivotvorila povijest i relativizirao Domovinski rat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.