3. travnja blaženi Piotr Dańkowski – „Doviđenja na Nebu!“ bile su zadnje riječi u Auschwitzu

zupajastrebarsko.hr

Velečasnog Piotra Dańkowskog osudili su na smrt u veljači 1942. godine na Cvjetnu nedjelju. Piotr je priopćio velečasnom Puczki da su mu navijestili križni put i smrt tijekom Velikog tjedna. Preminuo je s kladom na ramenima na Veliki petak, 3. travnja 1942, u logoru Auschwitz-Birkenau.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od prijatelja logoraša se oprostio riječima: „Doviđenja u nebu!“

Blaženi Piotr Edward Dańkowski, poljski svećenik i mučenik, rođen je 21. lipnja 1908. u Jordanówu (suski okrug, malopoljsko vojvodstvo) u seljačkoj obitelji, kao sin postolara Jana Dańkowskog i Anne Fulińske.

Kao svećenik djelovao je u krakówskoj nadbiskupiji, u župama Pobiedrze (danas Paszkówka, 1931-1932), Sucha Beskidzka (1932-1935) i Zakopane (1935-1941). U Zakopanima je bio i gimnazijski vjeroučitelj, te ispovjednik sestara albertinki. Svesrdno je pomagao ljudima, a naročito siromasima i nevoljnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za vrijeme II. svjetskog rata i njemačke okupacije pomagao je bjeguncima i progonjenim osobama, a pod pseudonimom „Jordan“ uključio se u poljski pokret otpora zajedno s bratom Stanisławom. Nacistički zlotvori uhitili su ga u svibnju 1941. Nakon preslušavanja i mučenja u Zakopanima i Tarnówu otpremili su ga u koncentracijski logor Auschwitz (Oświęcim, malopoljsko vojvodstvo) na prisilni rad.

U logoru je podvrgnut mukama i poniženjima. Zajedno s njim u logoru je boravio i Władysław Puczka, upravitelj župe Biały Dunajec, koji je kasnije dao iskaz o mučenikovoj smrti.

Velečasnog Piotra Dańkowskog osudili su na smrt u veljači 1942. Na Cvjetnu nedjelju Piotr je priopćio velečasnom Puczki da su mu navijestili križni put i smrt tijekom Velikog tjedna. Preminuo je s kladom na ramenima na Veliki petak, 3. travnja 1942. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od prijatelja u Auschwitzu se oprostio riječima dirljivim riječima punih vjere u Boga: „Doviđenja na Nebu!“

Mučenikovo tijelo spalili su u logorskom krematoriju. Blaženim ga je proglasio 13. lipnja 1999. u Varšavi njegov veliki zemljak, papa Ivan Pavao II, kao jednog od 108 mučenika iz II. svjetskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.