3. travnja blaženi Piotr Dańkowski – „Doviđenja na Nebu!“ bile su zadnje riječi u Auschwitzu

zupajastrebarsko.hr

Velečasnog Piotra Dańkowskog osudili su na smrt u veljači 1942. godine na Cvjetnu nedjelju. Piotr je priopćio velečasnom Puczki da su mu navijestili križni put i smrt tijekom Velikog tjedna. Preminuo je s kladom na ramenima na Veliki petak, 3. travnja 1942, u logoru Auschwitz-Birkenau.

Od prijatelja logoraša se oprostio riječima: „Doviđenja u nebu!“

Blaženi Piotr Edward Dańkowski, poljski svećenik i mučenik, rođen je 21. lipnja 1908. u Jordanówu (suski okrug, malopoljsko vojvodstvo) u seljačkoj obitelji, kao sin postolara Jana Dańkowskog i Anne Fulińske.

Kao svećenik djelovao je u krakówskoj nadbiskupiji, u župama Pobiedrze (danas Paszkówka, 1931-1932), Sucha Beskidzka (1932-1935) i Zakopane (1935-1941). U Zakopanima je bio i gimnazijski vjeroučitelj, te ispovjednik sestara albertinki. Svesrdno je pomagao ljudima, a naročito siromasima i nevoljnicima.

Za vrijeme II. svjetskog rata i njemačke okupacije pomagao je bjeguncima i progonjenim osobama, a pod pseudonimom „Jordan“ uključio se u poljski pokret otpora zajedno s bratom Stanisławom. Nacistički zlotvori uhitili su ga u svibnju 1941. Nakon preslušavanja i mučenja u Zakopanima i Tarnówu otpremili su ga u koncentracijski logor Auschwitz (Oświęcim, malopoljsko vojvodstvo) na prisilni rad.

U logoru je podvrgnut mukama i poniženjima. Zajedno s njim u logoru je boravio i Władysław Puczka, upravitelj župe Biały Dunajec, koji je kasnije dao iskaz o mučenikovoj smrti.

Velečasnog Piotra Dańkowskog osudili su na smrt u veljači 1942. Na Cvjetnu nedjelju Piotr je priopćio velečasnom Puczki da su mu navijestili križni put i smrt tijekom Velikog tjedna. Preminuo je s kladom na ramenima na Veliki petak, 3. travnja 1942. godine.

Od prijatelja u Auschwitzu se oprostio riječima dirljivim riječima punih vjere u Boga: „Doviđenja na Nebu!“

Mučenikovo tijelo spalili su u logorskom krematoriju. Blaženim ga je proglasio 13. lipnja 1999. u Varšavi njegov veliki zemljak, papa Ivan Pavao II, kao jednog od 108 mučenika iz II. svjetskog rata.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr