4. listopada 1834. Zagreb – kako je grad dobio prvu kazališnu zgradu?

U današnje vrijeme zgrada s dvoranom na Gornjem gradu služi za održavanje sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva namjenski izgrađena kazališna zgrada u Zagrebu, Stankovićevo kazalište (nazivano i Staro kazalište ili Kazalište na Markovu trgu), svečano je otvorena 4. listopada 1834. godine. Podignuta je na Gornjem gradu između Markova trga te ulica Ćirilometodske i Freudenreichove, a u očuvanom dijelu zgrade danas je sjedište Gradske skupštine Grada Zagreba.

Kazališnu zgradu dao je dao je sagraditi dobrostojeći zagrebački trgovac i poduzetnik Kristofor Stanković, i to novcem dobivenim zgoditkom na bečkoj lutriji. Radilo se o 30.000 dukata koje je Stanković uložio u gradnju kazališta, a zemljište su mu poklonile gradske vlasti. Projekte za Stankovićevu kazališnu zgradu izradili su Christofor i Anton Cragnolini, arhitekti talijanskog podrijetla, u neoklasicističkom stilu. Zgrada je posjedovala i plesnu dvoranu, a oko gledališta bila su tri reda loža, a kazalište je moglo primiti više od 750 posjetitelja. Orkestar je bio smješten u razini s publikom.

Na otvorenju izvedena je predstava na njemačkom jeziku Niklas Graf von Zriny Theodora Körnera. U kazalištu su većinom nastupale su njemačke i talijanske družine uz rijetke predstave na hrvatskom jeziku. Od 1860., protjerivanjem njemačkih glumaca, bile su izvođene samo hrvatske predstave, a kazalište dobiva ime Zemaljsko kazalište.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.