4. listopada 1991. Turanj (Karlovac) – mali Vukovar na utoku Mrežnice u Koranu

Foto: Snimka zaslona

Na današnji dan 4. listopada 1991. počeo je opći napad JNA i Srba na grad Karlovac, ključnu točku obrane Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napad je trajao tri dana bez prestanka, a tom prilikom ubijeno je mnoštvo branitelja i stanovnika Karlovca.

Neprijatelj je došao do samog ulaza u grad, a zaustavljen je u prigradskom naselju Turanj.
Gradska četvrt Turanj postala poznata kao „mali Vukovar“, ali i znamen pobjede i novog života.

„Dok je Hrvatska više od stoljeća bila predziđem kršćanstva, Karlovac je branio postojanje Hrvatskog kraljevstva.“ (dr. Milan Kruhek)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Karlovac je bio ključna točka obrane Hrvatske i u Domovinskom ratu jer bi osvajanje ovog grada značilo izbijanje Srba na granicu sa Slovenijom i potpuno presijecanje naše zemlje. Ionako već raskomadana Hrvatska bila bi pred kolapsom, a osvajanje Karlovca bi otvorilo put Srbima prema Zagrebu.

Već u ljeto 1991. događaju se mnogobrojni napadi na Hrvate koji su živjeli u blizini srpskih uporišta pobune u okolici Karlovca. Tako je u Budačkoj Rijeci izvršen podli napad na četvoricu hrvatskih policajaca u ophodnji kojom prilikom su ubijeni.

Dana 4. listopada 1991. JNA i Srbi s Korduna napali su Karlovac. Topnička priprema JNA na dan napada na grad s okolicom bila je na tisuće ispaljenih projektila na sam grad. Uslijedio je napad JNA tenkovima. Preko Slunjskih brda primakli su se gradu. Grad su branile:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

dvije nepotpune bojne 110. brigade
samostalna satnija dragovoljaca „Cobre“ iz Novog Zagreba
karlovačka policija

2. gardijska brigada

Velike i žestoke borbe razvile su se na Turnju. To je prigradsko naselje skoro sve palo u ruke srpskih osvajača. Hrvatski branitelji bili su potisnuti do samog mosta preko Korane koji je ulaz u grad. No, žilavost i odlučnost malobrojne hrvatske obrane koja je bila svjesna da će povlačenjem dovesti se u položaj da ne će imati više prostora za uzmak, lakomost osvajača koji nije imao hrabrosti suočiti se s protivnikom koji nije bio slabićki kao što je medijska i vojna propaganda prikazivala, rezultirala je odbacivanjem neprijatelja od mosta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U danima što su uslijedili velikosrpske su snage u još nekoliko navrata pokušale osvojiti Turanj, no svaki put naišli su na žilavi otpor hrvatskih snaga. Zbog žestine i intenziteta borbi, brojnih ispaljenih projektila svih kalibara i razrušenosti naselja, dobilo je nadimak “mali Vukovar”.

Nakon višemjesečne borbe za svaku kuću napadi su popustili, no opasnost nikad nije prestala sve do oslobađanja Hrvatske i kraja rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.