5. ožujka 1953. – zašto je Staljin jedan od najvećih patoloških ubojica u svjetskoj povijesti?

Foto: commons.wikimedia.org

Na današnji dan 5. ožujka 1953. umro je komunistički diktator i sovjetski državnik Josif Visarionovič Staljin. On je u periodu dok je bio na vlasti, direktno ili indirektno, kriv za smrt 20 milijuna ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osobno je dao likvidirati tisuće svojih „protivnika“ unutar Komunističke partije, pa čak i one koji su bili i na najvišim položajima. U Sovjetskom Savezu stvorio je atmosferu straha nepoznatu u ljudskoj povijesti jer su članovi iste obitelji prokazivali jedni druge, brat brata, sin oca, supruga muža. Zbog toga je mirnodopski teror koji je uveo Staljin bio nepoznat u svjetskoj, a posebno europskoj povijesti.

Bio je to užas prvog komunističkog sustava u svijetu koji je na djelu pokazao demonsko patološko lice ideje koja je opsjenama i laži privukla milijune tadašnjeg doba, te pokazala ljudsku slabost percepcije i razboritosti kada treba odlučivati o pitanjima humanosti i napretka.

Staljin je odgovoran i za milijune silovanih žena od strane Crvene armije od Kijeva do Beča i Berlina. Pokušao je istrijebiti cijele narode kao Čečene, Litvance, Ukrajince i druge. Po njegovom naređenju izvršeni su masovni zločini nad Nijemcima, Poljacima, baltičkim narodima i svima koje je smatrao neprijateljima. Glavni je krivac za Holodomor, genocid nad Ukrajincima koji su počinili komunisti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sovjetski Savez je pod Staljinom postao velik logor u kojemu nitko nije bio siguran za život, a takvu praksu imao je kroz cijelo vrijeme svog postojanja od Oktobarske revolucije 1917.

Kao ključni partner Nacionalsocijalističke Njemačke kroz pakt Hitler-Staljin, a kasnije kao partner zapadnih saveznika, imao je odlučujući utjecaj na početak i tijek Drugog svjetskog rata te poslijeratno oblikovanje Europe.

Od 1923. do 1953. Staljin je sustavno činio zločine i genocide širom Sovjetskog Saveza. Njegova tajna komunistička služba NKVD je bila u potpunosti vrijedan pandan Njemačkom Gestapou, te ga čak nadmašila u mnogim stvarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su se Rusi borili u Drugom svjetskom ratu protiv nacista, sa sigurnošću možemo reći da je Staljin u mnogome imao iste ili slične ideje kao i Adolf Hitler.

Stoga Staljinova kovanica „anitifašizam“, koju su preuzeli Tito i partizani kao njegovi najvjerniji sljedbenici, nije imala nikakvog uporišta u istinskom antifašizmu, već je u destruktivnoj i ubilačkoj moći nadmašila ne samo fašizam, nego čak u mnogim aspektima i Hitlerov nacizam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.