5. ožujka 1953. – zašto je Staljin jedan od najvećih patoloških ubojica u svjetskoj povijesti?

Foto: commons.wikimedia.org

Na današnji dan 5. ožujka 1953. umro je komunistički diktator i sovjetski državnik Josif Visarionovič Staljin. On je u periodu dok je bio na vlasti, direktno ili indirektno, kriv za smrt 20 milijuna ljudi.

Osobno je dao likvidirati tisuće svojih „protivnika“ unutar Komunističke partije, pa čak i one koji su bili i na najvišim položajima. U Sovjetskom Savezu stvorio je atmosferu straha nepoznatu u ljudskoj povijesti jer su članovi iste obitelji prokazivali jedni druge, brat brata, sin oca, supruga muža. Zbog toga je mirnodopski teror koji je uveo Staljin bio nepoznat u svjetskoj, a posebno europskoj povijesti.

Bio je to užas prvog komunističkog sustava u svijetu koji je na djelu pokazao demonsko patološko lice ideje koja je opsjenama i laži privukla milijune tadašnjeg doba, te pokazala ljudsku slabost percepcije i razboritosti kada treba odlučivati o pitanjima humanosti i napretka.

Staljin je odgovoran i za milijune silovanih žena od strane Crvene armije od Kijeva do Beča i Berlina. Pokušao je istrijebiti cijele narode kao Čečene, Litvance, Ukrajince i druge. Po njegovom naređenju izvršeni su masovni zločini nad Nijemcima, Poljacima, baltičkim narodima i svima koje je smatrao neprijateljima. Glavni je krivac za Holodomor, genocid nad Ukrajincima koji su počinili komunisti.

Sovjetski Savez je pod Staljinom postao velik logor u kojemu nitko nije bio siguran za život, a takvu praksu imao je kroz cijelo vrijeme svog postojanja od Oktobarske revolucije 1917.

Kao ključni partner Nacionalsocijalističke Njemačke kroz pakt Hitler-Staljin, a kasnije kao partner zapadnih saveznika, imao je odlučujući utjecaj na početak i tijek Drugog svjetskog rata te poslijeratno oblikovanje Europe.

Od 1923. do 1953. Staljin je sustavno činio zločine i genocide širom Sovjetskog Saveza. Njegova tajna komunistička služba NKVD je bila u potpunosti vrijedan pandan Njemačkom Gestapou, te ga čak nadmašila u mnogim stvarima.

Iako su se Rusi borili u Drugom svjetskom ratu protiv nacista, sa sigurnošću možemo reći da je Staljin u mnogome imao iste ili slične ideje kao i Adolf Hitler.

Stoga Staljinova kovanica „anitifašizam“, koju su preuzeli Tito i partizani kao njegovi najvjerniji sljedbenici, nije imala nikakvog uporišta u istinskom antifašizmu, već je u destruktivnoj i ubilačkoj moći nadmašila ne samo fašizam, nego čak u mnogim aspektima i Hitlerov nacizam.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr