5. travnja sveti Vinko Ferrer – slavni evangelizator koji je s uspjehom propovijedao muslimanima

svjetlo-vjere.com

Evangelizirao je skoro sve provincije Španjolske, propovijedao je u Francuskoj, Italiji, Njemačkoj, Nizozemskoj, Engleskoj, Škotskoj i Irskoj. Brojna obraćenja su pratila njegova propovijedanja, koje je Bog sam pomogao darom čudotvorstva. Pozvan je čak i u muslimansku Granadu, gdje je propovijedao Evanđelje sa velikim uspjehom.

Sveti Vinko Ferrer je zaštitnik graditelja, zbog svog slavnog “izgrađivanja” i jačanja Crkve, kroz propovijedanje, misionarenje, podučavanje, ispovijedanje i savjetovanje.

Ovaj svijetli sin reda svetog Dominika rodio se 23. siječnja 1357. 1374. godine stupio je u red sv. Dominika u samostanu koji je nedaleko od Valencije, gdje je rođen. Nedugo nakon ulaska u redovnike određeno mu je da studira filozofiju. Poslan je u Barcelonu, gdje je nastavio svoje školske dužnosti i gdje je istovremeno posvetio propovijedanju.

Doktorirao je u Leridi, renomiranom sveučilištu u Kataloniji. Nakon toga radio je šest godina u Valenciji, gdje se usavršio u kršćanskom životu. 1390. pozvan je da prati kardinala Pedra de Lunu u Francusku, ali se uskoro vratio kući. Kada se 1394.g. de Luna proglasio papom u Avignonu, pozvao je sv. Vinka i postavio ga je kod sebe. Radeći na mjestu gdje je postavljen sv. Vinko je bezuspješno pokušavao da doprinijeti prestanku velike shizme. Odbio je sve crkvene počasti, čak i kardinalski šešir. Jedino za čim je žudio bilo je postavljanje na neku misionarsku dužnost. Tada je i započeo misionarenje, koje će ga učiniti slavnim misionarom 14. stoljeća.

Evangelizirao je skoro sve provincije Španjolske, propovijedao je u Francuskoj, Italiji, Njemačkoj, Nizozemskoj, Engleskoj, Škotskoj i Irskoj. Brojna obraćenja su pratila njegova propovijedanja, koje je Bog sam pomogao darom čudotvorstva. Iako je Crkva bila podijeljena velikom shizmom, svetac je sa počastima priman na teritorijima obojice papa. Pozvan je čak i u muslimansku Granadu, gdje je propovijedao Evanđelje sa velikim uspjehom. Doživio je kraj velike shizme i posvećenje pape Martina V.

Okrunjen svojim trudom na Božjem putu, preminuo je 05. travnja 1419. godine.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr