5. travnja 1921. Ante Ciliga – tko je ljevičar koji je duboko poštovao Stepinca?

Foto: wikipedia.com

„Smatram srećom svog života što sam početkom 1943. imao susret s nadbiskupom Stepincem i upoznao osobno velikog sveca i čovjeka“  (Ante Ciliga, umro 1992. prije kanonizacije Stepinca).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvati se zaista s pravom mogu ponositi prvim otporom fašizmu u Europi!  To se nije dogodilo u šumi Brezovica tek nakon što je Hitler napao svog saveznika SSSR, pa je po naputku iz Moskve pokrenuta ustanička komunistička ‘ćelija’ u Hrvatskoj, već puno ranije u Istri.  Na čelu pobune bio je Hrvat Ante Ciliga, kasniji zatočenik komunističkih logora u Sibiru, domoljub i veliki štovatelj nadbiskupa Alojzija Stepinca.

Na današnji dan 1921. godine ugušena je pobuna hrvatskih seljaka Proštine koja je počela u veljači iste godine. Glavni organizator pobune bio je Ante  Ciliga, ljevičarski idealist i hrvatski domoljub.

U Istri je hrvatski narod, još od kraja prvog svjetskog rata i raspada Austro-Ugarske, te pripojenja Istre Italiji bio izložen progonima i nasilnoj talijanizaciji, koja je kulminirala dolaskom Mussolinija na vlast.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Buna u Proštini – prvi otpor fašizmu u Europi!

Gotovo se istodobno u susjednoj Labinštini odvijao pokret rudara poznat kao Labinska republika, a oboje su bili pokušaj otpora ugnjetavanih Hrvata od fašističkih paravojnih i paradržavnih grupacija, koje su nakon talijanske okupacije Istre i Rapallskoga ugovora, uz prešutan pristanak službenih vlasti, terorizirale istarske Hrvate.

Radi zastrašivanja pučanstva fašisitčke su skvadre upadale u hrvatska sela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi takav pohod u Krnicu i Proštinu poduzele su u noći 2–3. veljače 1921., drugi sredinom ožujka, a treći početkom travnja iste godine.

Zbog toga su Proštinari odlučili pružiti organizirani otpor.

Postrojbe regularne talijanske vojske i policije s 400-tinjak pripadnika, te sa 100-tinjak članova fašističkih skvadra upale su u proštinska sela 5. travnja 1921. i slomile otpor tamošnjih tristotinjak slabo naoružanih Hrvata. Fašisti su spalili cijelo hrvatsko selo Šegotiće u blizini Pule, rodno selo Ante Cilige, te još nekoliko kuća u ostalim hrvatskim selima oko Pule. Od 400 osoba privedenih u puljski istražni zatvor, protiv 12-orice pokrenut je kazneni postupak, ali su odlukom talijanske vlade potpali pod opću političku amnestiju i oslobođeni daljnjega sudskoga progona

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ante Ciliga – zašto je poštovao Stepinca i ukazivao na zablude komunizma?

Glavni organizator pobune bio je Ante  Ciliga, ljevičarski idealist i hrvatski domoljub, koji je kasnije kao disident raskrinkao surovost i prijetvornost komunističkog pokreta, poglavito u SSSR-u.

O tome je pisao Glas Koncila pod naslovom ‘“Svjedočanstvo velikog ljevičarskog idealista Ante Cilige“.

Ciliga je tamo napisao i slijedeće riječi: „Smatram srećom svog života što sam početkom 1943. imao susret s Nadbiskupom Stepincem i upoznao osobno velikog sveca i čovjeka“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ciliga još piše o svojim danima u logorima Sibira gdje je proveo pet godina, vlastitoj radosti zbog rušenja prve Jugoslavije i uspostave hrvatske države 1941. godine , te prokazivanje i trgovinu ‘crvenih drugova’ s ustaškom vlasti, njegovo uhićenje i boravak u Jasenovcu. Također svjedoči kako je 1943. izašao iz Jasenovca i pisao u Zagrebu varijacije na svoje memoare „Zemlja velike laži“ (komunistički SSSR op.).

Raspadom druge komunističke Jugoslavije, Ciliga se vraća u svoju Hrvatsku, kao vrijedan svjedok komunističkih laži i zločina, te u mnogim zahvalama Stepincu, Ciligino svjedočanstvo kao ateista i ljevičara ima – posebno mjesto.

Svojim djelima ušao je u antologiju 60 hrvatskih emigrantskih pisaca fra Šimuna Šite Ćorića.

 

Cijelo svjedočanstvo Ante Cilige u Glasu Kocila možete pročitati ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.