5. travnja 1992. Sarajevo – Srbi počeli opsadu grada u kojem su ubili 1500 djece

Sarajevski tunel; foto: Hedwig Klawuttke, commons.wikimedia.org

Zastrašujuća je činjenica da je tijekom opsade Sarajeva ubijeno više od 1500 djece. Na današnji dan 1992. poginule su prve žrtve u Sarajevu, dvije žene: Olga Sučić i Suada Dilberović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U cijeloj BiH evidentirano je 3772 ubijene djece tijekom rata. Većinu djece ubili su Srbi, i to u Sarajevu i istočnoj Bosni gdje su se dogodili najveći zločini.

 

Na današnji dan 1992. počela je opsada Sarajeva od strane Vojske Republike Srpske, naoružane od JNA i podržavane od Srbije i Beograda. Opsada je trajala više od 44 mjeseca, točnije 1425 dana (do 29. veljače 1996.).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom opsade Sarajeva ubijeno je više od 14.000 ljudi.

Zastrašujuća je činjenica da je tijekom opsade stradalo više od 1500 djece.

Početak opsade na današnji dan 1992. obilježila je pogibija prve dvije sarajevske žrtve – žene. Bile su to Suada Dilberović i Olga Sučić, a ubijene su snajperom na mostu Vrbanja preko rijeke Miljacke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njima u spomen taj most danas nosi ime “Most Suade i Olge”.

Vlasti u Bosni i Hercegovini ne znaju koliko je točno djece ubijeno i nestalo tokom posljednjeg rata. Prema podacima Istraživačko-dokumentacijskog centra, ubijeno ih je 3.372, od čega najviše u Sarajevu i istočnoj Bosni. Djeca su najčešće ili ginula od granata i snajpera u Sarajevo, ili ubijana u općim pokoljima koje su počinili Srbi uz rijeku Drinu.

I dok je u glavnom gradu napokon podignut spomenik poginuloj sarajevskoj djeci, u istočnoj se Bosni još uvijek traga za ubijenom djecom. Istočna Bosna je mjesto najvećeg masakra vojske Srba nad Bošnjacima u posljednjem ratu koje je kulminiralo u Srebrenici. To je, zapravo, samo nastavak istih događanja iz 1941. i 1942. kada je istočna Bosna, tada dio NDH, bilo mjesto najvećih masakra četničkih postrojbi nad muslimanima, od kojih su najpoznatiji oni u Foči i Goraždu, gdje je početkom rata krajem 1941. i početkom 1942. ubijeno više od 15 000 ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.