7. lipnja 1945. – Veliki zločini partizana na Macelju

Foto: snimka zaslona

7. lipnja 1945. počinjeni su veliki zločini nad hrvatskim katoličkom svećenicima, civilima i vojnicima na stratištu poznatim pod imenom Macelj u blizini hrvatsko-slovenske granice. Tih dana bez suda i milosti ubijeno je, uz prethodno mučenje, tisuće nevinih ljudi i bačeno u jame maceljske gore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U povodu 70. obljetnice komunističkih zločina, župa sv. Jurja u Đurmancu u suradnji s Općinom Đurmanec, Udrugom hrvatskih katoličkih muževa, Gradom Krapinom i Udrugom Macelj 1945., u nedjelju 7. lipnja, organizira molitveni program za sve žrtve križnih puteva i maceljske mučenike.

Macelj – stratiše Hrvata i mjesto obračuna svirepog i nemilosrdnog komunizma s ‘neprijateljima sistema’

Početak križnog puta na hrvatskom tlu, nakon Bleiburga i Slovenije, je na Maceljskim proplancima gdje se pokazala sva besćutnost i okrutnost komunističko partizanske vlasti. Bez suda i milosti, na najokrutniji način, u šumama Macelja pogubljeni su svećenici, razoružani hrvatski časnici i vojnici, žene i djeca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svoj križni put prolazili su od željezničke postaje u Đurmancu, preko Smiljanove Grabe, Lepe Bukve do Ilovca. Ovaj zločin, kao i mnogi drugi, brižno su čuvani od hrvatske javnosti sve do 1990. Godine, a svaki spomen tog zločina kažnjavao se progonom i zatvorom.

Prvo spominjanje žrtava u Maclju dogodilo se 09. lipnja 1991. kada je kardinal Franjo Kuharić služio misu na lokalitetu Lepa Bukva. Hrvatski Državni Sabor nakon toga osniva komisiju za ispitivanje žrtava rata i poraća te tada počinju iskapanja i na ovom području. Komisija je bila okupljena oko saborskog zastupnika Vice Vukojevića.

Iz 23 jame iskopani su zemni ostaci 1163 osobe, a još i danas stotinjak grobišta na maceljskim gorama čuva tajnu o tisućama tada pogubljenih. Zahvaljujući maru i zalaganju članova Udruge Macelj 1945., a posebno fra Drage Brgleza, tadašnjeg župnika u Đurmancu i pokojnog predsjednika Udruge Macelj 1945. Stjepana Brajdića, preživjelog sudionika križnog puta 1945. i osuđenika na smrt, nakon 12 godina zaborava u ovu spomen grobnicu položene su kosti 1163 pogubljene osobe. Bilo je to 22. listopada 2005. godine, a svečani pokop predvodio je kardinal Josip Bozanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među tim žrtvama bio je 21 svećenik, redovnik i bogoslov iz 4 biskupije i dvije franjevačke provincije.

Spomen crkva „Muke Isusove”, spomen grobnica, križni put i spomen soba trajno podsjećaju sve hodočasnike i prolaznike na našu braću kojima je tih svibanjskih dana 1945. nasilno prekinut povratak svojim domovima i obiteljima.

Svirepo i okrutno orgijanje krvnika sa zvijezdama petokrakama na kapama nastavilo se mjesecima i godinama nakon Macelja u svim mjestima Hrvatske, ne birajući ni dob ni spol, niti vrijeme progona i ubijanja nevinog hrvatskog stanovništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Parizanski zločini na Macelju

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.