Agencija za kulturno-povijesnu baštinu u Jajcu: Jajačku crkvu-džamiju trebaju koristiti i Katolička crkva i Islamska zajednica

Crkva sv. Marije sa zvonikom sv. Luke, foto: Fuad Čurčić, commons.wikimedia.org

Ravnatelj Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala Jajca u središnjoj Bosni Anto Brtan pozvao je čelne ljude Katoličke crkve i Islamske zajednice u BiH da posreduju oko rješenja višegodišnjih prijepora lokalnih vjerskih i nacionalnih predstavnika Bošnjaka i Hrvata oko upravljanja zaštićenim spomenikom kulture – ruševnim objektom crkve Svete Marije koja je u vrijeme otomanske vlasti pretvorena u džamiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U pismu koje su u četvrtak objavili mediji u BiH, Brtan upozorava kako crkva svete Marije, koju su otomanske vlasti pretvorile u Sultan Sulejmanovu džamiju, izaziva podjele i prijepore između Hrvata i Bošnjaka, a stvari su se dodatno zakomplicirale nakon što je glavni imam Zehrudin Hadžić zatražio da mu se daju ključevi objekta.
Crkva svete Marije u kojoj je bio okrunjen posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević, koji je pogubljen nakon okupacije otomanskih vlasti, nacionalni je spomenik posljednjih 125 godine, dok je katastarski vlasnik toga zemljišta Islamska zajednica što stalno izaziva prijepore. Lokalna Katolička crkva i hrvatske političke stranke pozivaju se na to da se radi o crkvi, te da trebaju upravljati tim objektom, dok Islamska zajednica i bošnjačke stranke tvrde da je u pitanju džamija.

Brtan je predložio kompromisno rješenje po kojemu bi ovaj razrušeni objekt koristile obje zajednice. Po njemu se u rješavanje ovoga prijepora trebaju uključiti poglavari islamske i katoličke vjerske zajednice u BiH, te da ‘vjerske zajednice žurno pokušaju naći model upravljanja nad ovim objektom’. Po Brtanovu mišljenju, vanjski dio crkve/džamije treba obnoviti u izvornom obliku, a da se unutarnji dio uredi onako kako su ga koristile obje vjerske zajednice u različitim vremenskim razdobljima kako bi bio ‘trajni svjedok našeg suživota u različitosti”. On predlaže i da svaka vjerska zajednica u tom objektu može obavljati vjerske obrede u određenim prigodama kako bi se ‘iz kraljevskog grada poslala poruku mira, međuvjerske i međunacionalne tolerancije’.

On je također pozvao da se zatraži povrat posmrtnih ostataka izvađenih prilikom arheoloških istraživanja 2008. godine i odvezenih na analizu u Sarajevo, te da se konzerviraju grobovi u kojima je pokopana jajačka vlastela. Brtan je mišljenja i kako treba potaknuti razgovore s pravoslavnom vjerskom zajednicom u BiH o korištenju ove crkve/džamije budući je posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević bio i posljednji srpski despot, dok je njegova supruga, kći srpskog despota Lazara Brankovića u miraz donijela moći sv. Luke Evanđelista po kojemu je zvonik uz crkvu dobio ime.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.