Akademik Pečarić: ‘Veliki broj pjesama iz Domovinskog rata rabi pozdrav Za dom spremni i time dokazuje opću prihvaćenost tog pozdrava!’

Foto: Fah; fotomontaža: Narod.hr

“Nedavno pronalaženje činjenica i fakata da je pozdrav Za dom spremni bio dio borbenih i domoljubnih pjesama elitnih postrojbi Hrvatske vojske, naših slavnih gardijskih brigada Tigrova i Gromova koji su iznijeli Domovinski rat od prvog do posljednjeg dana svojom hrabrošću i životima –  baca novo svjetlo na cijeli slučaj. Degutantno inzistiranje HDZ-a i njegovog koalicijskog partnera Pupovca o tome da znakovlje poginulih vojnika Hrvatske vojske nije poželjno u mjestu Jasenovac, razorenom od srpskih snaga praćenih zločinima nad zarobljenim hrvatskim vojnicima HOS-a, što je prvorazredan državni skandal u svojoj biti u svakoj normalnoj državi koja drži do sebe i svojih pokojnih junaka”, piše akademik Josip Pečarić čije pismo u cijelosti prenosimo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To sada otvara nova pitanja – o čemu se tu zapravo onda radi? Svjesna izdaja? Ucjena? Nasilje nad narodom? Kukavičluk? Politički oportunizam? Želja za demoralizacijom hrvatskog naroda? Neojugoslavenstvo? Ili sve pomalo?

Sada kada stvari konačno izlaze na vidjeloi svjetlo dana, valja znati istinu: nisu samo postrojbe HOS-a koristile pozdrav Za dom spremni u borbi protiv brutalnog srpskog agresora, već je pozdrav Za dom spremni bio dio ratne povijesti i drugih brigada Hrvatske vojske. Naime, pozdrav Za dom spremni korišten je u Domovinskom ratu i u drugim ratnim jedinicama i budnicama koje su poticale hrvatske vojnike na obranu zemlje i života Hrvata od poludjelih četnika i drugih zločinaca koji su kao pobješnjela horda 1991. sve ubijali, palili i uništavali pred sobom. Ne samo Vukovar, kao tipski primjer udruženog velikosrpskog i jugoslavensko-komunističkog ludila i zločina, već i Tordinci, Baćin, Saborsko, Jasenice, Ervenik, Škabrnja, Ćetekovci, Bokšić, Hrvatska Dubica, Kukuruzari, Skela, Kusonje, Dalj i sva druga mjesta svjedoče o, u Europi, neviđenom barbarstvu  i nepoznatoj mržnji na sve hrvatsko, sve u režiji srbijanskog imperijalizma.

Danas, nakon više od 20 godina dežurni moralisti, tada u ratu skriveni u mišjim rupama, analiziraju ratne grbove, hrvatske zastave, hrvatske grbove, ratne pjesme, ratne pozdrave,  pokušavajući staviti Hrvatima omču oko vrata za bolju budućnost mijenjajući – prošlost. Idu toliko daleko da izdaju naredbe o otimanju hrvatskih zastava i to onih koje su ponos Hrvata: prve službene zastave Hrvatske nakon pola stoljeća diktature, progona i ubijanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da, HDZ-ova vlast je u Poličniku izdala naredbu da takve hrvatske zastave, dakle prva službena zastava Republike Hrvatske koja se vijorila pred Hrvatskim Saborom čak 7 mjeseci, sada mora biti – oduzeta. I time inkriminirana kao nepoželjna u Hrvatskoj 2019. godine! To je skandal nad skandalima i nasilje nad zdravim razumom!

Cijelu situaciju je nedavno dodatno zakomplicirala i predsjednica Grabar-Kitarović svojim novim i promijenjenim izjavama i isprikama glede pozdrava Za dom spremni, o čemu mišljenje daje svojim otovrenim pismom naš najpoznatiji matematičar, međunarodno cijenjeni akademik i profesor dr. Josip Pečarić :

“Veliki publicitet pozdravu(pokliku ZDS, kao što znamo, dalja je Predsjednica svojim nedavnim izjavama. Iz nastupa Jandrokovića i Plenkovića dalo se razumjeti da je uvjet podrške HDZ-a njenoj novoj kandidaturi bila podrška zaključcima Plenkovićeva povjerenstva o ZDS, tj. onome što je Plenković postavio kao zadaću tom povjerenstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjerojatno će vam biti neobično ali mene Plenkovićev odnos prema ZDS, a time i prema Domovinskom ratu, podsjetilo na jednom mladog pravaša koga sam upoznao 1992. godine u Melbourneu. Naime, poslije mog govora na demonstracijama ispred tamošnjeg parlamenta bio sam rado viđen gost kod naših ljudi. Tako sam bio i na jednoj pravaškoj zabavi gdje sam razgovarao s tim mladićem za kojeg sam doznao da je bio dragovoljac u Hrvatskoj i BiH.

Bio je jako ponosan na svog oca koji se borio za NDH. Uvjeravao sam ga da je on mnogo bolji od svog oca, jer mu se otac borio za državu koja je na kraju poražena, pa je najveća zasluga njegovog oca to što je njega odgojio tako da se on sada borio za Hrvatsku. A ova Hrvatska će opstati.

Za razliku od njega koji je iz Australije došao boriti se pa se vratiti tamo, Plenković je radio posve drugačije. Sličnost je što su mladom HOS-ovcu bili ponajbolji oni koji su se borili za NDH, a i Plenkoviću ti ponajbolji nisu hrvatski branitelji već oni koji su se borili protiv NDH. Zato ni njemu ni njegovom povjerenstvu nisu problematični simboli pod koji je napadana Hrvatska već mu je problem u simbolima pod kojima je Hrvatska branjena, dakle ZDS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To nije jednostavno braniti pa ipak dozvoljavaju mali „popust“ kada su HOS-ovci u pitanju, mada im je uklonio spomen ploču na kojoj je legalni grb tih legalnih postrojbi Hrvatske vojske. Vjerojatno je to očito pokazivanje nepoštivanja države u kojoj je predsjednik vlade, jer ne poštuje njene zakone. Jer to traže pripadnici fašističkih agresora.  Ali to je uvjetovalo takav „popust“ i njega i njegove komisije.

Međutim, u opet ima problem jer je našim ljudima poznato da su i druge postrojbe HV-a i drugi branitelji koristili ZDS. Tako u Prilogu dajem najnoviji tekst s portala narod.hr o tome kako su slavne gardijske brigade Tigrovi i Gromovi također su koristili ‘Za dom spremni’.

A to nisu jedine takve pjesme!   

Miro Banović je 2. rujna 2017. poslao Uredu predsjednice e-mail s Popisom pjesama iz Domovinskog rata koje u sebi sadrže “Za dom spremni”, sa poveznicom gdje to možete provjeriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogledajmo taj popis:

Mišo Kovač, “113. šibenska brigada”
Siniša Vuco, “Vukovi sa Svilaje”
1. gardijska brigada Tigrovi, “Pjesma nastavnog tima 2”
2. gardijska brigada Gromovi, “Ime Gromovi”

Marko Perković Thompson, “Golubovi bijeli” (“Bijeli križ”)
Marko Perković Thompson, “Lijepo li je Hrvat biti”
Marko Perković Thompson, “Bojna Čavoglave”

Posebno Vas pozivam da poslušate kako ZDS zvuči kada je u pjesmi Miše Kovača. Ili da imamo čak tri Thompsonove pjesme skoje sadrže ZDS. Nekako kao da im je Bojna Čavoglave najgora zbog veličanstvene uloge koju je ta budnica odigrala u Domovinskom ratu, zar ne?

Ledila im se krv u žilama. A izgleda i danas!”

Josip Pečarić

* Mišljenja iznesena u kolumnama osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.