Akademska zajednica ‘Dr. Ante Starčević’ održala prisjećanje na dr. Tuđmana: ‘Idemo na Mirogoj , samo ne u Jugoslaviju!’ aktualna je poruka

Foto: narod.hr

Akademska zajednica Dr. Ante Starčević organizirala je ovih dana u Zagrebu prisjećanje na prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana. Potpuno medijski ignorirani skup u Zlatnoj dvorani u Opatičkoj, bio je još jedna prilika da ljudi koji su bili sudionicima Tuđmanove realistične politike kažu o njoj istine koje zapravo blijede sa svakim novim danom medijske stvarnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz nekoliko događaja u Hrvatskoj koji su i zbog predizbornih razloga bili dobro prekriveni kamerama i fotoaparatima, ovaj HDZ-ov skup povjesničara, ekonomista i aktera stvaranja neovisne hrvatske države, organiziran je kao znanstveni skup posvećen 20-toj obljetnici smrti prvog predsjednika.

O državniku i povjesničaru govorio je u Hrvatskom institutu za povijest njegov bliski suradnik akademik Davorin Rudolf, a prof. dr. sc. Miroslav Tuđman govorio je o politici Franje Tuđmana prema Bosni i Hercegovini. Akademik Ivan Aralica napisao je, a njegov sin Tomislav pročitao je esej o izboru dr. Franje Tuđmana za dopisnog člana u radnom sastavu JAZU-a 1965. i za akademika HAZU-a 1992. godine.

>(VIDEO) Prije 23 godine dr. Franjo Tuđman upozorio na crne, zelene i žute vragove: Na koga je mislio?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Akademik Ivica Kostović govorio je o Tuđmanu znanstveniku, prof. dr. sc. Željko Holjevac analizirao je državničke govore Franje Tuđmana. Dr. sc. Đuro Njavro govorio je o Tuđmanovoj borbi za opstanak i obnovu gospodarstva, u uvjetima u kojima ga je zatekao stvarajući mladu hrvatsku državu – u uvjetima teškog ekonomskog nasljeđa iz komunizma. Dr. sc. Dinko Čutura govorio je o doprinosu dr. Tuđmana hrvatskoj historiografiji.

Skup je zatim raspravom razjasnio nekoliko točaka iz povijesti mlade hrvatske države, nazočni su se prisjetili vremena koje je bilo bitno drukčije od ovog današnjeg, bilo je opterećeno teškim nasljeđem iz bivše države, od koje njezini poklonici ni dan danas nisu odustali i pokušavaju je obnavljati.

Kad je rekao prije smrti časnoj Beatrice koja je bila uz bolničku postelju, „Idemo na Mirogoj, samo ne opet u Jugoslaviju!“, kao da je pokojni Predsjednik Republike Hrvatske tada izrekao vazda aktualnu poruku, koju hrvatski narod i današnji političari, ma koliko blizu srca Europe bili, ne bi smjeli zanemarivati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.