Autor filma o “hrvatskoj tabu temi”: Bilo je situacija u kojima nam nije bilo ugodno, ali ova priča je morala biti ispričana

Foto: hrt.hr

U emisiji Nedjeljom u dva gostovao je Dario Juričan, autor dokumentarnog filma Gazda. Kako uspjeti u Hrvatskoj kroz primjer najveće hrvatske tvrtke Agrokora, jedno je bilo od glavnih pitanja emisije. Osim toga, razgovaralo se o istraživačkom novinarstvu i o tome postoje li u Hrvatskoj teme o kojima se ne smije javno govoriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje odakle ideja za snimanje filma Dario Juričan je odgovorio da je htio spojiti novinarstvo i film. “Pitao sam koje su tabu teme, rekli su mi – jedna su banke, a druga je Agrokor. Zatim sam vidio članak Saše Paparelle, kontaktirao sam ga i tako je započela suradnja”, rekao je Juričan.

Dokumentarni film “Gazda”: Film o mehanizmima kako ova država funkcionira zadnjih pedeset godina

Rekao je kako su prvih godinu dana razmišljali o čemu će raditi film, i pitali su se kako da se uhvate te velike teme. “Što se tiče straha, kako smo ulazili u temu, tako je trema nestajala”, rekao je Juričan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje je li bilo pritisaka tijekom snimanja rekao je da nije bilo klasičnih pritisaka, no bilo je situacija u kojima im “nije bilo ugodno”.

“Bilo je problema u distrubuciji, te se film može pogledati samo preko neovisne kino mreže. Nanijeli su nam štetu”, rekao je autor filma, koji je zatim pokrenuo kampanju prikupljanja novca kako bi se film ipak mogao prikazati u kinima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priprema je trajala čak tri godine. Juričan je rekao kako su znali da će film biti pod velikim povećalom javnosti, da su znali da ne smiju pogriješiti te da je stoga film prepun dokumenata. “Moj otac je 40 godina radio u Konzumu, tako da sam imao nekakav insajderski pristup”, dodao je.

“Ovaj film je priča o uspjehu i kako se do njega došlo, ali i priča o neuspjehu i kako u njemu živimo. Ja sam se borio da ovo bude priča o Hrvatskoj, a ne o Ivici Todoriću”, naglasio je Juričan. Rekao je i kako nije zavidan Ivici Todoriću te da film nije radio da nadoknadi svom ocu neke propuštene stvari. Na pitanje bi li, nakon filma, bio spreman raditi u Agrokoru rekao je: “Ja sam ovaj film radio s motom – ne možeš me kupiti, nema tog novca. Mora netko napraviti film o tome kako izgleda Hrvatska s Agrokorom”.

Upitan kako bi reagirao da je bio podvrgnut oštrijim pritiscima odgovorio je kako ni onda ne bi odustao. “Ovo je morala biti priča ispričana do kraja, to uopće nije bilo upitno. Samo mi je trebalo tri godine da je napravim.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

(VIDEO) Pogledajte Šeksovu ulogu u filmu koji je izazvao veliku pozornost i prije premijere – ‘Gazda’

Jedna od tema bila je i kako se vidi u budućnosti, na što je odgovorio da ima najmanje desetak tema koje ga zanimaju. Jedna od onih koje ga intrigiraju je i priča o HOS-u, a tu je i ubojstvo Blaža Kraljevića.

Emisiju možete pogledati OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.