Besplatan ulaz na koncert zbora Chorus Angelicus povodom 20. godišnjice Varaždinske biskupije

Foto: Thinkstock

Koncert u povodu 20. godišnjice osnutka Varaždinske biskupije, kojeg će izvesti Katedralni zbor Chorus angelicus pod ravnanjem mo. Anđelka Igreca uz pomoć brojnih gostiju vrhunskih glazbenika, održat će se u nedjelju 21. svibnja u 20,30 sati u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu.

Ured za crkvenu glazbu Varaždinske biskupije u nedjelju 21. svibnja u 20,30 sati u katedrali Uznesenja BDM organizira koncert povodom 20. obljetnice Varaždinske biskupije. Zbor varaždinske katedrale “Chorus angelicus”, pod ravnanjem maestra Anđelka Igreca, izvest će oratorij “Stvaranje” Josepha Haydna.

Domaćim snagama na koncertu će se pridružiti Zbor “Via” župe svetog Vida iz Varaždina, Zbor župe svetog Stjepana iz Badena u Austriji te simfonijski orkestar “Savaria” iz mađarskog Szombathelyja. Uz njih, nastupit će i troje solista: Margareta Klobučar (sopran), Franz Leitner (tenor) i Matija Meić (bariton).

Oratorij parafrazira tekst 1. poglavlja Knjige postanka o stvaranju u sedam dana, kao i početak 2. poglavlja koji govori o stvaranju Adama i Eve. Bit će to prva izvedba ovog velebnog oratorija slavnog majstora u Varaždinu.

“Tekst oratorija je nadahnut izvještajem o stvaranju iz prvog i drugog poglavlja Knjige postanka. Divljenje ljepotama Božjeg stvaranja i zahvalnost za sva njegova dobročinstva temeljna su misao vodilja ovog bisera klasične glazbene literature kojima se pridružuje i katedralni zbor o obljetnici svoje biskupije.”, kazao je o skorašnjem koncertu voditelj Ureda za crkvenu glazbu Varaždinske biskupije mo. Anđelko Igrec.

Ulaz na koncert je besplatan.

Izvor: narod.hr