Biskupi BiH pozvali vjernike na susret s Papom u Sarajevu

Bosanskohercegovački biskupi pozvali su u petak vjernike iz BiH, Hrvatske i regije da dođu u Sarajevo i 6. lipnja sudjeluju na misi koju će predvoditi Sveti Otac, koji će toga dana pohoditi glavni grad BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za vrijeme zasjedanja Biskupske konfefencije BiH u Mostaru, biskupi su istaknuli da je pohod Pape iznimno značajna vijest za sve u BiH, ali i poticaj da se počne raditi na izgradnji pravednoga mira koji nije postignut u Daytonu.

“Papa Franjo je u dvije godine svoje papinske službe pokazao svoju bliskost i razumijevanje za one kojima prijeti beznađe. Vjerujemo da njegove poruke mogu biti učinkovit poticaj vrlo potrebnoj duhovnoj, ali i svakoj drugoj obnovi našeg društva i da će nam pomoći shvatiti i prihvatiti činjenicu kako smo svi, i kao ljudi i kao vjernici, odgovorni za izgradnju mirne i sretne budućnosti svih vjernika, svih građana i naroda ove zemlje”, navodi se u pozivu biskupa.

BiH nužno treba uvjete za trajan mir

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pritom se upozorava da nepravda i rat nisu riješili nego pogoršali poteškoće i nesporazume među ljudima i narodima.

“Upozoravali smo i na činjenicu da još uvijek važeći Daytonski mirovni sporazum ne nudi nužne uvjete za trajni mir i napredak naše zemlje. Za to veliku odgovornost snose svi oni koji su ga nametnuli, ali i oni koji ga djelomično provode ili ga uopće ne provode”, upozoravaju bosanskohercegovački biskupi.

Velik događaj, ne samo za katolike, nego i za cijelu državu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozvali su katolike i ljude dobre volje u Bosni i Hercegovini, kao i one u susjednim zemljama, napose u Republici Hrvatskoj, “na molitvu i duhovnu pripremu za dragocjeni susret s papom Franjom”.

Kardinal Vinko Puljić, vrhbosanski nadbiskup, istaknuo je kako je Franjin posjet veliki događaj ne samo za katolike koji žive u Bosni i Hercegovini, već za cijelu državu. Izrazio je očekivanje da će pohod Pape privući pozornost prema BiH.

“Kad su vidjeli da Papa dolazi u Bosnu i Hercegovinu, onda su i strani političari pokazali puno više zanimanja za našu zemlju i neće je više gurati na rub. To je već pozitivno, a pogotovo će biti pozitivne njegove poruke koje će uputiti domaćim i svjetskim političarima”, istaknuo je kardinal Puljić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Banjolučki biskup Franjo Komarica je ocijenio pohod pape Franje dragocjenim, dodajući da se u BiH mora početi raditi na stvaranju dugotrajnog mira, a ne zadržavati status quo ‘koji je podloga za buduće sukobe’.

Pujić odbacio medijske navode o Međugorju

Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić odbacio je medijske navode i kako su biskupi razgovarali s papom o međugorskom fenomenu i navodnim ukazanjima, te da bi papa mogao zabraniti Međugorje.

“Nije bilo riječi o Međugorju niti će Papa o tome što reći. Ta je stvar još u proceduri preispitivanja”, dodao je kardinal Puljić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.