Biskupu Komarici predana dokumentacija Istražne komisije za beatifikaciju vlč. Ante Dujlovića

U Biskupskom ordinarijatu u Banjoj Luci, 30. srpnja članovi Istražne komisije biskupije Legnica u Poljskoj Franciszek Kwasniak i s. Magdalena Karaban, ASC predali su četiri primjerka kompletne dokumentacije prikupljene za daljnji tijek procesa beatifikacije vlč. Ante Dujlovića, župnika nekadašnje župe Gumjera u Banjolučkoj biskupiji, nastanjene poljskim katolicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz biskupa Komaricu bili su nazočni pomoćni biskup Marko Semren, biskupski vikar za martirologij mons. dr. Anto Orlovac, imenovani postulator kauze mons. mr. Ivica Božinović i kancelar mr. Pero Ivan Grgić.

Istražnu Komisiju je na molbu banjolučkog biskupa osnovao u veljači ove godine legnički biskup Zbigniew Kiernikowski. Ona je imala zadaću saslušati veći broj svjedoka koji su poznavali župnika Antu Dujlovića te istražiti, u duhu crkvenih propisa, herojske kreposti i mučeničku smrt vlč. Ante.

Komisija od četiri člana je vrlo angažirano pristupila poslu. Dobila je potrebna svjedočanstva od 27 svjedoka koji žive u župama legničke biskupije, uglavnom na području novogrođeckog dekanata u okrugu Boleslawiec – poglavito u tamošnjoj župi Oćice. Tamo su se 1946. doselili poljski katolici iz župe Gumjera i drugih šest župa s područja prnjavorskog dekanata u Banjolučkoj biskupiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biskup Komarica je od članova Istražne komisije „s velikim veseljem i zahvalnošću” preuzeo svu prikupljenu dragocjenu dokumentaciju, prevedenu i na talijanski jezik. Zahvalio je članovima Komisije, biskupu Kiernikowskom i svim drugima, osobito bivšim župljanima župe Gumjera i njihovim potomcima u sadašnjoj župi Oćice te njihovim župnicima za neprekinutu veliku ljubav i poštovanje prema njihovom duhovnom pastiru, Anti Dujloviću koji je za njih dao svoj mladi život 11. srpnja 1943 godine.

Zajedno sa svojim suradnicima i članovima Komisije biskup je razgovarao i o sljedećim koracima koje će trebati poduzeti u pripremanju procesa za beatifikaciju župnika Ante Dujlovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.