Biskupu Komarici predana dokumentacija Istražne komisije za beatifikaciju vlč. Ante Dujlovića

U Biskupskom ordinarijatu u Banjoj Luci, 30. srpnja članovi Istražne komisije biskupije Legnica u Poljskoj Franciszek Kwasniak i s. Magdalena Karaban, ASC predali su četiri primjerka kompletne dokumentacije prikupljene za daljnji tijek procesa beatifikacije vlč. Ante Dujlovića, župnika nekadašnje župe Gumjera u Banjolučkoj biskupiji, nastanjene poljskim katolicima.

Uz biskupa Komaricu bili su nazočni pomoćni biskup Marko Semren, biskupski vikar za martirologij mons. dr. Anto Orlovac, imenovani postulator kauze mons. mr. Ivica Božinović i kancelar mr. Pero Ivan Grgić.

Istražnu Komisiju je na molbu banjolučkog biskupa osnovao u veljači ove godine legnički biskup Zbigniew Kiernikowski. Ona je imala zadaću saslušati veći broj svjedoka koji su poznavali župnika Antu Dujlovića te istražiti, u duhu crkvenih propisa, herojske kreposti i mučeničku smrt vlč. Ante.

Komisija od četiri člana je vrlo angažirano pristupila poslu. Dobila je potrebna svjedočanstva od 27 svjedoka koji žive u župama legničke biskupije, uglavnom na području novogrođeckog dekanata u okrugu Boleslawiec – poglavito u tamošnjoj župi Oćice. Tamo su se 1946. doselili poljski katolici iz župe Gumjera i drugih šest župa s područja prnjavorskog dekanata u Banjolučkoj biskupiji.

Biskup Komarica je od članova Istražne komisije „s velikim veseljem i zahvalnošću” preuzeo svu prikupljenu dragocjenu dokumentaciju, prevedenu i na talijanski jezik. Zahvalio je članovima Komisije, biskupu Kiernikowskom i svim drugima, osobito bivšim župljanima župe Gumjera i njihovim potomcima u sadašnjoj župi Oćice te njihovim župnicima za neprekinutu veliku ljubav i poštovanje prema njihovom duhovnom pastiru, Anti Dujloviću koji je za njih dao svoj mladi život 11. srpnja 1943 godine.

Zajedno sa svojim suradnicima i članovima Komisije biskup je razgovarao i o sljedećim koracima koje će trebati poduzeti u pripremanju procesa za beatifikaciju župnika Ante Dujlovića.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr/ika
Photo: biskupija-banjaluka.org