Blaženi Gracija Kotorski (iz Mula): Hrvat poznat po asketskom životu i brizi o siromasima

Foto: Roberta F. www.commons.wikimedia.org

Danas se s radošću slavi hrvatski blaženik Gracija Kotorski, tj. Gracija iz Mula. Bokeljski Hrvati su 1810. u velikom narodnom slavlju prenijeli njegove relikvije u hrvatsko selo Muo, gdje se danas nalazi njegovo svetište.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Boka Kotorska, nekadašnje središte katoličanstva južnog Jadrana i gdje svaki kamen podsjeća na vjekovnu prisutnost Hrvata, još je poznata i kao – katolički Zaljev svetaca.

Augustinac i pustinjak Gracija (pravim imenom Pavao Krilović) rođen je 27. studenoga 1438. u malom mjestu Muo u Boki Kotorskoj, a umro u Veneciji 9. studenoga 1508. godine. Bio je euharistijski svetac, skroman redovnički brat i posebno se zalagao za siromahe i prosjake. Budući da je potjecao iz ribarske obitelji, postao je mornar i na jednom je putovanju čuo propovjednika augustinca bl. Šimuna.

Potom se posvetio Bogu i ušao u samostan augustinaca blizu Padove. Nakon 15 godina odlazi u samostan na otočiću sv. Kristofora i tamo umire u sedamdesetoj godini života. Nakon 250 godina od smrti, tijelo blaženog Gracije je vraćeno u Muo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mistik i štovatelj Euharistije

Kad se odlučio za redovnički život, nije se htio baviti knjigom i postati svećenik, nego je živio kao skromni redovnički brat. Osobito je gajio pobožnost prema Kristu nazočnom u presvetoj Euharistiji. Za vrijeme mise uranjao bi u euharistijski misterij, hranio se Kristovim tijelom u sv. pričesti i u slobodno vrijeme sate i sate provodio u klanjanju Presvetom Oltarskom Sakramentu.

Siromasi i prosjaci često su mu dolazili na samostanska vrata i nikada nisu bili odbijeni. Svakome je pružio riječ utjehe koja je često imala veće značenje od materijalnih darova.

Mistik, veliki štovatelj Euharistije, kao redovnik provodio je život u postu, molitvi, pokori i pobožnosti prema Djevici Mariji, a u slobodno vrijeme provodio je sate i sate u klanjanju Presvetom Oltarskom Sakramentu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još za života, a naročito poslije smrti, pripisivali su mu brojna čudesna djela i ozdravljenja. Premda je živio u skrovitosti, umro je na glasu svetosti 1508. u Mlecima.

Bokeljski Hrvati su 1810. u velikom narodnom slavlju prenijeli njegove relikvije u Muo, gdje se danas nalazi njegovo svetište. Papa Leon XIII. proglasio ga je blaženim 1889.

Hrvatski sin Boke Kotorske, Zaljeva hrvatskih svetaca, zaštitnik je pomiritelja, ribara, radnika, neženja, vrtlara, pokornika i pomoraca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.