Bogojavljenje – narodni običaji Hrvata Požeške kotline

Foto: Krešimir Ciganović

Blagdan Bogojavljenja u narodu se zove “Tri kralja”. To je jedan od najvećih blagdana kršćanstva i on se slavi u Crkvi svečanom liturgijom. No, za njega su vezani i narodni običaji. Tri prikazana običaja zabilježena su u podpapučkom dijelu Požeške kotline, selima Alilovci i Golo Brdo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

BLAGOSLOV POLJA

Rano ujutro je gazda – domaćin, natočio svete vode u čašu, te grančicom smreke škropio kuću, gospodarske zgrade, blago i čeljad. Nakon toga je sa bočicom svete vode išao u polje, blagoslovio svoje usjeve i pri tome molio: Oče naš, Zdravo Marijo i Slava Ocu, sve dok bi trajalo škropljenje. A obilazio je sva polja koja su u jesen bila zasijana. U teškim vremenima svoje bliže prošlosti Slavonac je molio Boga za se, za svoje žive i mrtve, za svoje blago, za svoju ljetinu, da je ne pohara nevrijeme, tuđa zloća, obaveza (u poratnim godinama). Trebao je Boga i njega se bojao.

JUTARNJE UMIVANJE

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Tri kralja ujutro, djevojke su se umivale na drugačiji način nego običnim danom. Ulile su u lavor vodu iz bunara, jednu čašu svete vode (blagoslovljene dan prije) i jednu čašu, li malo više vode iz potoka. Nakon miješanja su se umivale. S dodatkom svete vode u običnu bunarsku vodu umivali su se nakon toga i svi ostali ukućani, za dobro zdravlje, blagoslov i tjeranje Zloga od ukućana i doma.

DJEVOJAČKI SNOVI UOČI BLAGDANA

U Alilovcima je zabilježen ovaj običaj kojega se ne nalazi u drugim selima, a koji ima obilježja praznovjerja. Dan uoči Sv. Tri kralja išle su cure brati zanovit. To je trava, biljka koja raste kod livada u Krču i kod livada u Siti. U ljetno doba cvate žuti cvijet a pred zimu se ospe cvijet ali stabljika ostane potpuna. Prilikom branja se pjevalo:
Zanoviti, nemoj zanovitat,
Već mi kaži moga ljubljenoga!.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tu ubranu zanovit nosili su kući. Prije spavanja je svaka cura tu zanovit stavljala ispod jastuka nadajući se da će sanjati momka koji će joj postati muž.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.