Brodovi znanja plove Jadranom 1.-10. rujna

Foto: Roberta F., commons.wikimedia.org

Povodom održavanja 13. Međunarodne znanstvene škole biofizike na floti od šest brodova, uključujući hrvatski nacionalni školski brod Kraljica mora, od 1. do 10. rujna 2016. svjetski poznati znanstvenici iz hrvatske i inozemstva plovit će Jadranom na brodovima znanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međunarodna škola biofizike je desetodnevni skup s 35 godišnjom tradicijom koji ima za cilj prenijeti najnovije trendove u biofizici (nano- i bio-tehnologiji) na nove generacije mladih znanstvenika.

Škola okuplja 120 sudionika, mladih znanstvenika i 20 predavača iz ukupno 28 država, od čega su najzastupljeniji sudionici iz Hrvatske (13), Švicarske (11), Velike Britanije (9) i Njemačke(9). Tijekom trajanja škole, 22 predavača, vrhunska svjetska znanstvenika iz različitih područja bio i nano-znanosti, prenose najnovije svjetske znanstvene trendove u nesvakidašnjem okruženju koje napušta klasične okvire predavaonice.

Svi sudionici škole putuju na floti od šest brodova na relaciji Split-Zadar te posjećuju i rade na više lokacija duž Jadranske obale: Split, Šibenik, Dugi otok, Zadar, Rogoznica i Stari Grad (Hvar). Ovaj skup se dodatno otvara javnosti održavanjem svojih večernjih aktivnosti na otvorenom prostoru gradskih riva te dovodi kongresni turizam na udaljenije i manje otoke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od brodova naše flote je i hrvatski nacionalni školski brod, 35 metarski motorni jedrenjak “Kraljica Mora”. Prepoznavanje važnosti iskoraka prema javnosti Škola iskazuje sudjelovanjem svoje flote i u Festivalu mora, pomorstva i maritimne baštine “Dani u Vali” 9.-11.9, koje se održava u Starom Gradu na otoku Hvaru pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović koja će tijekom toga događanja posjetiti brod i naše mlade znanstvenike.

Predavači na ovom znanstvenom skupu su vrhunski svjetski stručnjaci čiji se znanstveni radovi objavljuju u najprestižnijim svjetskim časopisima, kao što su Science, Nature, Cell, ali i vode ka najvažnijim tehnološkim iskoracima 21. stoljeća.

Tu su i ponajbolji hrvatski znanstvenici iz zemlje i dijaspore: Nenad Ban, Antonio Šiber, Iva Tolić, Ana Sunčana Smith, Bojan Žagrović, Zvonimir Dogić, Mario Cindrić… Predavači obrađuju teme koje se kreću od primjene nanotehnologije za isčitavanje ljudskog genoma do biotehnologije i pametnog dizajna lijekova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Popis značajnih događaja za vrijeme Škole se nalazi u priloženom rasporedu događanja.

Detalje o školi možete pogledati na internetskoj stranici: http://soft.ifs.hr/school/

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.