Čestitka biskupa Košića povodom Ramazanskog bajrama

Foto: Narod.hr

Predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za ekumenizam i dijalog, sisački biskup Vlado Košić uputio je danas čestitku predsjedniku Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftiji Azizu ef. Hasanoviću te vjernicima islamske vjeroispovijesti u Republici Hrvatskoj u povodu Ramazanskog bajrama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Neka Vam Svevišnji Gospodin Bog, nakon posta i odricanja, nakon molitve i dublje spoznaje Njegove svete volje, udijeli mir i svako dobro! On je Otac sviju nas i mi smo zato međusobno braća i sestre, pozvani na zajedništvo i međusobno poštovanje i slogu u pitanjima istine, pravednosti i zajedničkog dobra“ , zaželio je u čestitki sisački biskup.

Ove godine Ramazanski bajram nastupit će u ponedjeljak, 28. srpnja, a predstavlja jedan od dva velika muslimanska odabrana blagdana. Bajram označava vjerničku radost zbog posta, iskazane pokornosti Bogu i duhovnom rastu u mjesecu posta.

Ramazanski bajram traje tri dana. Dan šehida bit će obilježen drugog dana Bajrama u utorak, 29. srpnja. Na Dan šehida se obilaze šehidska mezarja, ide se u posjete šehidskim obiteljima, proučava hatma za šehide i podsjeća se na njihovu uzvišenu žrtvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi dan mjeseca Ramazana i početak posta kojeg drže svi punoljetni i zdravi muslimani i muslimanke od zore do zalaska sunca, nastojeći steći Božje zadovoljstvo i moralno pročišćenje, bio je 28.lipnja. U toku mjeseca Ramazana, Dan pobjede na Bedru (Lejletu-l-bedr) predstavlja sjećanje na 17. dan Ramazana 624. godine kada se na obroncima brda Bedr, blizu grada Medine, dogodila prva bitka u povijesti islama i predstavlja jednu od najvećih pobjeda muslimana.

Biskup Košić čestitku je poslao i glavnom imamu u Sisku Alemu Crnkiću te umirovljenom sisačkom imamu Fuadu ef. Karagi, priopćili su iz Sisačke biskupije.

Zamjenik sisačko-moslavačke županice Zdenko Vahovec i predsjednik Županijske skupštine Željko Soldo također su uputili čestitku glavnom imamu Medžlisa Islamske zajednice u Sisku, Alemu ef. Crnkiću, predsjedniku Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Sisačko-moslavačke županije Enisu Dugonjiću, dužnosnicima Bošnjačke nacionalne zajednice Hrvatske za područje Sisačko-moslavačke županije, čelnicima bošnjačkih udruga i svim islamskim vjernicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Vama i svim vjernicima islamske vjeroispovijesti u Sisačko-moslavačkoj županiji, od srca čestitamo Ramazanski bajram. Prijateljstvo i čvrsto povjerenje neka i dalje budu naša nit vodilja kroz život dobrih susjeda i suradnika. Želimo Vam svako dobro i uspjeh tradicionalnim riječima:
Bajram Šerif Mubarek Olsun!“, priopćili su iz Sisačko-moslavačke županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.