Četvrtak na PIF-u: Kinesko “Labuđe jezero” i slovački don Juan

Foto: fah

Međunarodni festival kazališta lutaka PIF, čije se 50. izdanje održava od 16. do 22. rujna na nizu lokacija u Zagrebu, u četvrtak će u svojem programu, uz nekoliko izvedbi domaćih kazališta i lutkarskih skupina, te po dvije filmske projekcije i kazališne radionice, ugostiti kinesku kazališnu trupu Guangxi i slovačko kazalište Tyjatr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Nanninga, tzv. “Zelenog grada”, iz Narodne republike Kine, na 50. PIF dolazi lutkarska trupa Guangxi, vrhunski profesionalni teatar posebno poznat po vjerno oblikovanim lutkama i životnim predstavama, stoji u najavi programa.

Nagrađivana trupa osnovana davne 1956. radi predstave za publiku svih uzrasta, a naslov “Novi šarm lutkarstva”, s kojim nastupa u Kulturnom centru Travno u 13 sati, obuhvaća sedam manjih predstava.

Jedna od njih je i šarmantni lutkarski balet “Labuđe jezero”, inovativna lutkarska predstava koja je osvojila Zlatnu nagradu na drugom Međunarodnom festivalu lutkarstva u Pragu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovačko lutkarsko kazalište Tyjatr nastupit će u Glazbenom paviljonu Zrinjevac u 18,30 sati s predstavom “Don Juan ili Razmetni sin”, koja donosi poznatu priču o don Juanu, ženskaru i bezbožniku, ali u novom ruhu: u interpretaciji slovačkog lutkara Ivana Gontka don Juan je prvenstveno razbojnik koji ubija iz koristoljublja, a ne zavodnik ljepotica.

Zagrebačko kazalište lutaka u programu sudjeluje s predstavom “Žabica kraljica”, u 11 sati u ZKL-u, a PIF će ponovno ugostiti i robotsko kazalište lutaka, projekt skupine srednjoškolaca iz Zagreba pod nazivom LenTinTin Studios, koje će u 17 sati nastupiti u Glazbenom paviljonu na Zrinjevcu s predstavom za djecu i odrasle “XKCD: Spirit”.

Na istome mjestu, u 18,30 sati, program “Mali lutkari na PIF-u” donosi i predstave osnovoškolskih lutakarskih skupina “Ja neću biti vuk” i “Tvrdoglavo mače” (OŠ Frana Galovića); “Izgubljena kućica” (OŠ Bartola Kašića) i “Rajsko voće na uglu” (OŠ Pavleka Miškine).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Program projekcija kratkih animiranih filmova “Lutke na velikom platnu” u četvrtak donosi na platou Mamutice u 20 sati projekcije filmova “Ježeva kućica” Eve Cvijanović, “Iz dubine” Katrin Novaković, te “Priča s početka vremena” Božidara Trkulja.

Festivalski program u 21 sat u Pivnici Medvedgrad zaključuje još jedna izvedba interaktivnog lutkarskog varijetea “Lutkokabaret” studenata Umjetničke akademije u Osijeku.

U sklopu programa, održat će se i dvije lutkarske radionice; “Zeko skočko” (9,30 sati, Dječji vrtić Potočnica) i “Ptičica na koncima” (12 sati, Etno art galerija), koje će voditi Arsen Ćosić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.