Crkva bl. Alojzija Stepinca na zagrebačkoj Savici dobila lokacijsku dozvolu, odmah se oglasili nezadovoljnici

Foto: zupa-bl-stepinac.hr

Župa bl. Alojzija Stepinca sa zagrebačke Savice danas je objavila veselu vijest na Facebooku.

Na Facebook stranicama župe objavljen je sljedeći status:

“Bogu hvala!
Dobili smo lokacijsku dozvolu za izgradnju naše župne crkve!
Zahvaljujemo svima koji su na bilo koji način dali svoj doprinos, posebno onima koji su dali svoj potpis ili pismo podrške, ili nas molitveno podržali.
Sve župljane i štovatelje bl. Alojzija Stepinca pozivamo na misu zahvalnicu, ove nedjelje u 9 sati u školi!
I dalje preporučamo izgradnju naše župne crkve u vaše molitve…”

Odmah je uslijedila “paljba”

Nije trebalo dugo čekati oglasi i inicijativa “Čuvamo naš park” koja je u priopćenju napisala da je lokacijska dozvola dodijeljena “po kratkom postupku unatoč prigovoru stručnjaka na proceduru i na projekt i prosvjedu građana, a gradnja bez ikakvih kriterija je omogućena kada je GUP zelenu površinu potiho preimenovao u iznimku urbanog pravila”.

Evo što je prava istina o gradnji crkve na Savici!

U priopćenju se ističe kako je dozvola, za sada nepravomoćna, izdana u najkraćem mogućem roku, a površina koju zauzima kompleks crkve i župnog dvora otprilike jednaka površini bloka hotela Esplanade u Zagrebu.

Dodaje se kako je ‘Bandićevoj administraciji’ trebalo samo dva dana da odbaci dvjestotinjak zaprimljenih prigovora. Članovi inicijative ‘Čuvamo naš park’ su se požalili kako su prigovori odbijeni uz štura obrazloženja. Napomenuli su kako se radilo o ozbiljnim prigovorima na proceduru, kao i na sam projekt koje su sastavljali sudski vještaci, pravnici, arhitekti i krajobrazni arhitekti. Vijeće gradske četvrti također je protiv izgradnje u parku, napomenuli su.

Razmišljanje župljana o crkvi na Savici: Ljudi apriori odbacuju Crkvu zbog krive slike koju im serviraju mediji

Članovi inicijative smatraju da je izdavanje lokacijske dozvole posljednje u nizu sumnjivih radnji koje je Grad provodi. Kažu da je smišljeno, u vrijeme kada je većina građana na godišnjem odmoru, poziv na uvid za oko 280 susjeda koji imaju pravo prigovora obješen na stablo i određen tek jedan termin za sve, a da je dokumentacija koju se Grad obvezao dostaviti nepotpuna. Ističe se da u neposrednoj blizini parka postoje druge prikladnije lokacije za gradnju, te da se i veliki broj vjernika sa Savice protivi uništenju dijela parka.

“Govorimo o raskošnom kompleksu pastoralnog centra koji uključuje zvonik visine 45,3 metra čiji je vrh ‘perforiran radi bolje čujnosti zvona’ i crkvi s 420 sjedećih mjesta, župnim uredom, dvije dvorane, uredom Caritasa, stanovima za župnika, vikara i domaćicu, servisne prostore – garaže, spremišta, sanitarije, stubišta”, stoji u priopćenju.

“Prije više od deset godina u jednoj od brojnih promjena GUP-a ovaj prostor je potiho preimenovan u iznimku urbanog pravila. Time je administrativno omogućena gradnja praktički bez ikakvih kriterija, iako se radi o zelenoj površini kakve svi planovi čuvaju i štite”, ističe se u priopćenju.

Napominje se kako je tijekom zadnjih izmjena GUP-a u siječnju 2016. Gradski ured za imovinsko pravne poslove i imovinu podnio zahtjev da se dio parka, od oko 4500 m2, preimenuje u prostor namijenjen isključivo za gradnju sakralnih građevina, ali prijedlog nije usvojen. Iz inicijative upozoravaju kako je potpisana vrlo sumnjiva nagodba gdje se zemljišta mijenjaju bez procjene njihove tržišne vrijednosti.

“Grad je 2013. godine novcem poreznih obveznika raspisao natječaj za izgradnju crkve. Prva nagrada nije dodijeljena nego dvije jednakovrijedne druge. Protivno tada važećem Pravilniku i usprkos preporuci ocjenjivačkog suda, za daljnju razradu poslužio je trećenagrađeni rad arhitekata Bašića, Pedišića i Velasco Farrere, iako su u obrazloženju rezultata navedeni mnogi negativni aspekti projekta u odnosu na sadržaje i funkciju parka u cjelini”, požalili su se članovi inicijative.

‘Želim da uz crkvu na zagrebačkoj Savici djeca imaju ono što ja nisam imala’

Od zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića članovi inicijative su zatražili da objasni što se skriva iza takvih nepopularnih, neargumentiranih i nejasnih poteza.

Naglašavaju da je usprkos protivljenju velikog dijela stanovnika Trnjanske Savice, Društva arhitekata Zagreba, Hrvatskog društva krajobraznih arhitekata i građana Zagreba izdana lokacijska dozvola za gradnju.

Riječ župljana: ‘Neki svoje protivljenje crkvi na Savici zamataju u celofan brige o prirodi’

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h