Dani europske baštine 2015. od 21. rujna do 3. studenog

Dani europske baštine u Hrvatskoj 2015. godine obilježavaju se od 21. rujna do 3. studenoga, a počinju svečanim otvorenjem izložbe “Industrijska baština Hrvatske: baština kao gospodarsko-razvojni resurs” 21. rujna u Muzeju Mimara u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Manifestaciju Dane europske baštine organizira Uprava za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Prihvaćanjem zajedničke teme – Industrijska i tehnička baština – u većini zemalja Vijeća Europe želi se podići svijest šire javnosti o važnosti naslijeđene tehničke i industrijske te važnosti njezina očuvanja, ističu organizatori.

Problematika industrijske baštine dodatno će, navode, biti razmatrana i na okruglome stolu Potencijali industrijske baštine u okviru razvojno-revitalizacijskih programa, koji će se održati 29. rujna u Muzeju Mimara u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Sisku će se treći put održati Dani industrijske baštine grada Siska (od 14. rujna do 3. listopada) s bogatim i raznovrsni programom. Manifestacija počinje međunarodnim interdisciplinarnim skupom SPark: Conservation of Sculpture Parks, koji će se održavati od 14. do 16. rujna u Sisku, a zajednički ga organiziraju Umjetnička akademija u Splitu (Odsjek za konzervaciju-restauraciju), Muzej suvremene umjetnosti Zagreb i Institut za konzervatorsko-restauratorske znanosti u Kölnu.

Konferencija je vezana uz projekt zaštite i očuvanja Parka skulptura nastalih u sklopu Kolonije likovnih umjetnika Željezara Sisak u kojemu Odsjek za konzervaciju-restauraciju splitske Akademije sudjeluje od 2012., a koji za Sisak ima osobito veliko značenje.

Park skulptura nastalih u sklopu Željezarine likovne kolonije predstavlja važan dio sisačke industrijske baštine pa se konferencijom obilježava i Europska godina industrijske i tehničke baštine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Slavonskom Brodu bit će 19. rujna u Muzeju Brodskoga Posavlja otvorena izložba “Tvrđava brod – nekada, danas, vizija budućnosti”, a u Velikoj Gorici bit će otvoren Dan Kurije Modić Bedeković čiji je inventar vrijedna spomenička baština Turopolja.

Park prirode Lonjsko polje organizira 26. rujna Dane otvorenih vrata Parka prirode Lonjsko polje.

U raznovrsnom programu ističe se i izložba “Ejnar Dyggve – Istraživanja u Dalmaciji”, autorica Anne Haslund Hansen i Vanje Kovačić, koja je prošle godine predstavljena splitskoj publici, a ove će godine biti predstavljena i zagrebačkoj javnosti u Gliptoteci HAZU od 23. rujna do 23. listopada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bogat opus danskoga arhitekta i arheologa Ejnara Dyggvea (1887.-1961.) prezentira njegove istraživačke i znanstvene interese u Dalmaciji, gdje sudjeluje u svim važnijim istraživanjima antičkih, ranokršćanskih i srednjovjekovnih lokaliteta.

Uz brojne izložbe i predavanja, edukativne radionice te niz drugih događanja predstavit će se i zaštitni radovi na nepokretnim i pokretnim kulturnim dobrima diljem Hrvatske, kao i promidžbe pojedinih nematerijalnih kulturnih dobara.

Ministarstvo kulture je objavilo i publikaciju “Dana europske baštine 2015.” u kojoj je donesen sažet prikaz o svim prigodnim događanjima, detaljne obavijesti o mjestu te datumi i vrijeme događanja.

Ideja obilježavanja Dana europske baštine s ciljem povezivanja europskih zemalja preko kulturnopovijesnih vrijednosti kao zajedničkog kulturnog naslijeđa europskoga kontinenta rođena je 1985. godine u Granadi, u Španjolskoj. Mnoge su europske države prihvatile inicijativu te je s godinama manifestacija Dana europske baštine dobila sve više na značenju. Cilj je uspostavljene manifestacije širenje znanja i svijesti, kako o vlastitom kulturnom naslijeđu, tako i o vrijednostima drugih kultura, mogućim interakcijama, međusobnoj toleranciji i poštovanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zadaća je obilježavanja Dana europske baštine senzibiliziranje građana za kulturnu raznolikost i bogatstvo Europe, stvaranje povoljne klime za međukulturalni dijalog i poznavanje bogatog europskog kulturnog mozaika, borba protiv rasizma i ksenofobije, poticanje na toleranciju prema strancima u Europi i jačanje osjećaja identiteta i zajedništva svih Europljana te poticanje Europe da se suoči s novim društvenim, političkim i gospodarskim izazovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.