Disneyu opet padaju cijene dionica, tvrde da je razlog nova tehnologija

Disney
Foto: Fah

Dok se kompanija Walt Disney približava stogodišnjici osnutka, investitori se brinu da kompanija više nema tako sjajnu budućnost u doba streaminga servisa, pošto je cijena dionica pala na najniže razine u posljednih devet godina. Navode razne razloge za to, međutim izbjegavaju priznati da je jedan od ključnih razloga upravo degutantno guranje woke ideologije u animirane i igrane filmove i serije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
>Nametanje djeci: U Disneyjevim Ratovima zvijezda glavnu ulogu ima transrodni youtuber

Prilagodba vremenu nije novi izazov za Disney

Prije sto godina kada je “Disney” bio jedna osoba, a ne globalna kompanija vrijedna više od 150 milijardi dolara, nove tehnologije zvuka i boja uzdrmale su industriju nijemog filma, ali je Walt Disney imao snažnu motivaciju za prihvaćanje novih alata kako bi privukao publiku. “Želio je da njegova animacija bude uvjerljiva, želio je da prevlada ono što mi obično smatramo animacijom”, rekao je Chris Pallant, profesor animacije na britanskom Sveučilištu Canterbury Christ Church.

Disney Studios otvoren je u Hollywoodu 1923. godine – geografski i konceptualno udaljen od New Yorka, tadašnjeg središta u toj domeni. Disney je zamislio budućnost u kojoj će animirani filmovi zadobiti jednako poštovanje kao i igrani filmovi. Bio je opsjednut kvalitetom i ulagao je novac u proizvodnju crtića koji će odjeknuti kod njegove publike. Napisao je da je promatranje stvarnog svijeta ključno i da animacija mora imati, “temelj u činjenicama kako bi mogla bogatije posjedovati iskrenost”.

Možda će vas zanimati

Ogromni gubici Disneya od 900 milijuna dolara: Je li to posljedica guranja woke i LGBT ideologije?

Disney se suočava s financijskom krizom bez presedana i pokušava srezati 5,5 milijardi dolara potrošnje, uključujući otpuštanje 7000 radnika diljem svijeta

12 principa animacije

Disney je formalizirao 12 principa animacije koji su statične skice transformirali u živahne likove na ekranu. Iskusni animatori naučili su principe svakog od novih umjetnika koji su se pridružili studiju kako bi osigurali konzistentnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Walt Disney ušao je u svijet animiranih filmova kao mladi poduzetnik u dobroj poziciji da iskoristi postojeće tehnike i prihvati nove alate. On i njegov studio iskoristili su tehnologiju zvuka, boje i 3D kamere s pristupom koji nije nužno bio isplativ, ali je proizvodio visokokvalitetne animacije.

>Disneyev film Snjeguljica na udaru kritika: Šest velikih patuljaka i latinoamerikanka kojoj ne treba muškarac?!

Tvrde da je razlog nova tehnologija

Svaki put kad bi Disneyjevi projekti bili financijski uspješni, on bi iskoristio novac da više investira u novi film. “Na neki način”, rekao je Pallant, “Disney preživljava vlastitu ambiciju.” Disney Studios uspio je desetljećima biti predvodnik u industriji animiranih filmova inovacijama. No, njegova vladavina neće potrajati jer je stigla nova tehnologija, a Disney ju je kasno prihvatio.

Do prijelaza stoljeća, Pixarov napredak u računalno generiranim animacijama zasjenio je Disneyjev tradicionalni ručno crtani stil s prvom potpuno računalno generiranom animacijom “Priča o igračkama”. Disney ovoga put nije trebao inovacije za izlaz iz problema prouzročenih novom tehnologijom. Kompanija se mogla osloniti na druge izvore prihoda prodajom robe, tematskih parkova i kabelske televizije, prenosi N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li razlog možda agresivno guranje woke ideologije kroz filmove i serije?

Podsjetimo da je Disney već dugo godina na meti kritika zbog woke ideologije i to je zasigurno jedan od ključnih razloga zašto njegova popularnost i gledanost pada. Disneyjevi financijski problemi dolaze jer tvrtka sve više prihvaća transrodnost, kritičku rasnu teoriju i druge oblike tzv. probuđene politike u svojoj ponudi namijenjenoj djeci.

Narod.hr je već ranije pisao da su dionice Disneya pale prošle godine za 44%, a planirali su tada otpustiti 7000 ljudi. Najnoviji Pixarov crtani film Elemental imao je najgore otvaranje filma u povijesti Pixara. Procjenjuje se da je Walt Disney Co. izgubio nevjerojatnih 890 milijuna dolara na svojih posljednjih osam studijskih izdanja, uključujući Malu sirenu i Elemental, prema analitičaru blagajni.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.