Dodjela Oscara: Čak tri zlatna kipića odnio film ‘Zemlja nomada’

epa09161052 (L-R) Producers Peter Spears, Frances McDormand, Chloe Zhao, Mollye Asher and Dan Janvey, winners of the award for best picture for 'Nomadland,' pose in the press room at the 93rd annual Academy Awards ceremony at Union Station in Los Angeles, California, USA, 25 April 2021. The Oscars are presented for outstanding individual or collective efforts in filmmaking in 24 categories. The Oscars happen two months later than originally planned, due to the impact of the coronavirus COVID-19 pandemic on cinema. EPA/Chris Pizzello / POOL *** Local Caption *** 55864152

Film “Zemlja nomada” dobio je tri Oscara – za najbolji film, režiju i glavnu žensku ulogu, a s po dva Oscara nagrađeni su filmovi “Otac”, “Juda i crni mesija”, “Zvuk metala”, “Mank”, “Ma Rainey: majka bluesa” i animirani film “Duša”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodjela je bila neuobičajena zbog pandemije, nije bilo službenih voditelja, već su se u tim ulogama izmjenjivala brojna imena glumačke i modne scene, među kojima su bili i Brad Pitt i Halle Berry.

Sa tri prestižna zlatna kipića, i to u najvažnijim kategorijama – za najbolji film, glavnu žensku ulogu i režiju kući je otišla ekipa filma ‘Zemlje nomada’ predvođena sjajnom redateljicom Chloe Zhao i glavnom glumicom Frances McDormand, koja se, osvojivši i svoj treći osobni Oscar, izjednačila sa neponovljivim kolegama Meryl Streep i Danielom Day-Lewisom. Rekord sa četiri osvojena i dalje drži legendarna Katherine Hepburn.

Njezin govor i zavijanje kao vučica, što je napravila kada se ekipa filma ‘Zemlja nomada’ popela na pozornicu da preuzme zlatni kipić za najboljji film, posvećen je preminulom članu ekipe, čiji je nadimak bio Wolf, odnosno Vuk, piše Tportal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo za film ‘Otac’ Oscara je dobio Anthony Hopkins za najbolju mušku ulogu, koji je time srušio još jedan rekord, a to je da je sa svoje 83 godine najstariji glumac koji je osvojio tu nagradu, preuzevši ‘titulu’ od Henryja Fonda koji je imao 76 godina kada je osvojio zlatni kipić za film ‘Ljetnikovac na Zlatnom jezeru’. Hopkins se, kako se i očekivalo, na dodjeli nije pojavio.

Ovogodišnji dobitnici

Najbolji film: Zemlja nomada

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Režija: Chloé Zhao (Zemlja nomada)

Glavna muška uloga: Anthony Hopkins (Otac)

Glavna ženska uloga: Frances McDormand (Zemlja nomada)

Sporedna muška uloga: Daniel Kaluuya (Juda i crni mesija)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sporedna ženska uloga: Yuh-Jung Youn (Minari)

Originalni scenarij: Djevojka koja obećava (Emerald Fennell)

Adaptirani scenarij: Otac (Christopher Hampton i Florian Zeller)

Animirani film: Duša

Međunarodni film: Još jedna runda (Danska)

Dokumentarni film: Hobotnica i ja

Kratkometražni dokumentarni film: Colette

Kratkometražni igrani film: Two Distant Strangers

Kratkometražni animirani film: If Anything Happens I Love You

Originalna glazba: Duša (Trent Reznor, Atticus Ross i Jon Batiste)

Originalna pjesma: “Fight For You” (Juda i crni mesija); glazba H.E.R. i Dernst Emile II, tekst H.E.R. i Tiara Thomas

Zvuk: Zvuk metala

Scenografija: Mank

Fotografija: Mank

Šminka: Ma Rainey: majka bluesa

Kostimografija: Ma Rainey: majka bluesa

Montaža: Zvuk metala

Vizualni efekti: Tenet

Zbog pandemije Covida-19 ovogodišnja dodjela održana je dva mjeseca kasnije nego što je planirano, a održana je u Dolby Theatreu i na losanđeleskom kolodvoru Union Station koji zbog svoje veličine omogućuje poštivanje odgovarajuće fizičke distance, piše HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.