Dok DORH čeka s procesuiranjem kriminala u HAVC-u, tri su se kandidata prijavila za novog ravnatelja

Foto: fah

Na natječaj za imenovanje novog ravnatelja Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) prijavila su se tri kandidata – dosadašnji v.d. ravnatelja te ustanove i povjesničar filma Daniel Rafaelić, filmski kritičar i autor Arsen Oremović te Edib Ahmetašević, snimatelj s Hrvatske televizije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> “Pod krinkom umjetničkih sloboda želi se zaustaviti procesuiranje”

“Kroz iduća tri tjedna trebali bismo imenovati novog ravnatelja HAVC-a. U prvom tjednu svibnja obavit ćemo razgovor s kandidatima, nakon čega ćemo održati sjednicu Upravnog odbora i donijeti odluku”, rekao je za Hinu Bruno Kragić, predsjednik Upravnog odbora.

> Tko je Daniel Rafaelić – vršitelj dužnosti ravnatelja HAVC-a

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kragić kaže kako su to jedine tri prijave pristigle na natječaj, bile su potpune i pravodobne te su sve ušle u razmatranje.

Natječaj je raspisan nakon što je prethodni ravnatelj Hrvoje Hribar, uslijed nepovoljnog nalaza Državne revizije, dao ostavku.

Umjetnici ne proganjaju ljude?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dosadašnji v. d. ravnatelja povjesničar filma Daniel Rafaelić nakon imenovanja na tu dužnost zaštitnički se postavio prema Hribaru i u umjetnosti pronašao izgovor za sve nepravilnosti u HAVC-u.

“Molio bih sve vas – nemojte šutati leš Hrvoja Hribara. Ponovio sam i ponovit ću – mi smo umjetnici, ne proganjamo ljude. Ne bih preuzeo ovu dužnost da me sram naše kinematografije’”, rekao je tada Daniel Rafaelić.

Je li Arsen Oremović zaista dobar kandidat za ravnatelja?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je da se na natječaj javio i Arsen Oremović kojega je Koordinacija udruga hrvatskih branitelja prijavila Novinarskom vijeću časti, a umiješan je u afere s bivšim ravnateljem:

1. Arsen Oremović dobio je na javnom pozivu HAVC-a, u vrijeme kad je ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar, član UO HAVC-a Hrvoje Turković, a predsjedavajuća AV Vijeća Vera Robić Škarica, za kratkometražni dokumentarni film „U braku sa švicarcem“ 2013.g., naknadno po snimanju 298.000,00 kuna.

2. http://www.havc.hr/img/newsletter/files/2013%20Proizvodnja%2C%20DOKU%2C%20ANIM%2C%20EKSP%2C%201.%20rok.pdf

3. Arsen Oremović dobio je na javnom pozivu HAVC-a, u vrijeme kad je ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar, član UO HAVC-a Hrvoje Turković, a predsjedavajuća AV Vijeća Vera Robić Škarica, 2014.g. još 350.000,00 kuna za poticanje proizvodnje audiovizualnih djela, dakle za nastanak dugometražnog dokumentarnog filma „Treći“. http://www.havc.hr/img/newsletter/files/2014%20Proizvodnja%20AV%20djela%20KRATKI%20IGR%2C%20DOKU%2C%20EKSP%2C%20rok%2028%2003%202014.pdf

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Arsen Oremović bio je zajedno sa Sanjom Ravlić član Programskog vijeća HRT-a, u vremenu kada je ista za HAVC-ov protuhrvatski pamflet „15 minuta – masakr u Dvoru“ pribavila dijelove dokumentarnih filmova iz arhive HRT-a, promovirala taj pamflet na Sarajevskom filmskom festivalu i konačno bila umjetnički savjetnik u HAVC-u koji je dodijelio daljnjih 140.000,00 kuna hrvatskog novca za nezakonito HAVC-ovo financiranje koprodukcije „Nukleus filma“ sa srpskim producentom za dokumentarni film „Okupirano kino“, što je obrazložila nevjerojatno drskim obrazloženjem. Nina Obuljen Koržinek bila je predsjednica upravo tog Programskog vijeća HRT-a čiji su članovi Arsen Oremović i Sanja Ravlić!
http://www.havc.hr/img/newsletter/files/obrazlozenje_manjinske_25052016.pdf
http://www.hnd.hr/povjerenik-za-gledatelje-hrt-a-otkrio-najvise-prigovaraju-zbog-previse-religijskog-sadrzaja-u-programu
http://www.portaloko.hr/clanak/dubrovkinja-nina-obuljen-predsjednica-programskog-vijeca-hrta/0/38540/

> Koordinacija udruga hrvatskih branitelja prijavila Pavičića i Oremovića Novinarskom vijeću časti : Pročitajte zašto!

> U središtu HAVC-ove afere dva bračna para

Podsjetimo, Državna revizija je u veljači ove godine u poslovanju HAVC-a otkrila niz nepravilnosti, što je dovelo do ostavke prvoga ravnatelja te institucije, Hrvoja Hribara.

Financijski izvještaji, stoji u nalazu, u značajnim odrednicama ne iskazuju objektivno i istinito rezultate poslovanja, te stanje imovine i obveza. Poslovanje u značajnom dijelu nije usklađeno sa zakonima i propisima, mišljenje je Državne revizije.

> Zašto Cvitan i DORH čekaju s procesuiranjem kriminala u HAVC-u?

Koordinacija udruga hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata upozorila je početkom travnja da se još uvijek ne događa procesuiranje višegodišnjeg kriminala povezanog s HAVC-om u koji je uključen filmski klan povezan s Hribarom. Očigledno je da i nadalje imaju zaštitu od moćnih pojedinaca u pravosudnoj i političkoj strukturi, ocijenili su. Stoga je Koordinacija uputila još jedan javni zahtjev DORH-u na čelu sa gospodinom Dinkom Cvitanom da njegova institucija napokon započne postupati sukladno hrvatskim zakonima te na taj način prekine korupcijski lanac povezan s HAVC-om i tako zaštiti javni interes Republike Hrvatske.

> Zdravko Kedžo: Nedopustivo je da Hribar proglasi Hrvatsku mafijaškom državom, a Stanković na to šuti

Predsjednica Udruge žene u Domovinskom ratu Bjelovarsko-bilogorske županije gospođa Dubravka Vukoja, dragovoljka, hrvatska braniteljica i ratna izvjestiteljica u Domovinskom ratu, upozorila je na nastavak prakse u HAVC-u nepodupiranjem filmova s domoljubnom tematikom te upornom orijentacijom prema srpsko-hrvatskoj koprodukciji.

U takvoj situaciji nije iznenađenje što osobe koje u velikim iznosima financira Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, nastavljaju s kriminalnim postupanjima prema hrvatskim državnim interesima, primjer tomu je i Deklaracija o navodnom zajedničkom jeziku Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

> Što je sve HAVC financirao hrvatskim novcem?

Dragovoljka Domovinskog rata gospođa Zorica Gregurić, predsjednica Udruge zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara informirala je javnost kako je Koordinacija podnijela dvije nove kaznene prijave te ukazala kako se u kriminalnom postupanju HAVC-a još uvijek nije puno toga promijenilo razriješenjem Hrvoja Hribara i starog Upravnog odbora HAVC-a.

Naime, zapanjujuće je kako se na čelu Audiovizualnog vijeća kao ključnog Tijela HAVC-a, i nadalje protupravno nalazi gospođa Vera Robić Škarica kojoj je mandat istekao davne 2012. godine. Šokantno je kako na tu činjenicu ostaje potpuno gluha ministrica kulture gospođa Nina Obuljen Koržinek, v.d. ravnatelja gospodin Danijel Rafaelić kao i novi Upravni odbor HAVC-a.

Jednako šokantan je i podatak kako se u HAVC-u i nadalje na mjestu financijskog savjetnika nalazi Hribarov „kompanjon“ Jožko Rutar kojeg je Hrvoje Hribar zaposlio 2016. godine u HAVC-u, iako je iz slovenskih medija opće poznato da je slovenska ministrica kulture razriješila Rutara zbog kriminalnih djelatnosti u slovenskoj državnoj filmskoj ustanovi.

Koordinacija je odmah 2016. godine ovu kriminalnu aferu s Rutarovim zapošljavanjem u HAVC-u prijavila nadležnom inspektoratu i ministrici kulture gospođi Nini Obuljen Koržinek. Naravno nitko od njih nije ništa poduzeo. Stoga Koordinacija još jednom javno zahtijeva postupanje nadležnih državnih tijela i visokih državnih dužnosnika među kojima je ključna ministrica kulture.

Predsjednica Udruge zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara Zorica Gregurić skrenula je pozornost i na skandal u kojeg je ministrica uvukla premijera Plenovića kada mu je upriličila sastanak sa skupinom „Puko nam je film“ među kojima je bila i nekolicina osoba koje su obuhvaćene kaznenim prijavama za organizirani kriminal u HAVC-u. Najstrašnije je što je tom prigodom premijer Plenković zajamčio, nadamo se nesvjesno, toj skupini nesmetani nastavak djelovanja.

Odgovornost ravnatelja HAVC-a

Ravnatelj HAVC-a imenuje se na četiri godine, a njegove su zadaće da predstavlja i zastupa Centar, organizira i vodi njegov rad te je odgovoran za zakonitost poslovanja.

Ta dužnost podrazumijeva i poduzimanje pravnih radnji u ime i za račun Centra, predlaganje Statuta i ostalih općih akata Upravnom odboru, odgovornost za provedbu akata i zaključaka Upravnog odbora te drugih tijela HAVC-a.

Obvezan je i predlagati godišnji plan provedbe Nacionalnog programa promicanja audiovizualnog stvaralaštva te izvršavati odluke o raspodjeli sredstava na temelju Nacionalnog programa zaključivanjem ugovora s korisnikom sredstava.

Uvjeti za prijavu bili su završen diplomski sveučilišni studij (ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij) ili specijalistički diplomski stručni studij ili stečena VSS prema ranije važećim propisima.

Kandidati moraju imati i najmanje pet godina radnog iskustva u audiovizualnim djelatnostima te poznavati najmanje jedan svjetski jezik.

Uz prijavu su bili dužni priložiti program rada Centra za mandatno razdoblje, životopis sa specifikacijom radnog iskustva u audiovizualnim djelatnostima te dokaze o radnom iskustvu, stručnom zvanju, državljanstvu, poznavanju stranog/stranih jezika kao i izvornik uvjerenja da se protiv kandidata ne vodi istražni ili kazneni postupak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.