Don Pavlović za Narod.hr o formativnim susretima za žene: ‘Nudimo im potporu i ohrabrenje u izazovima s kojima se susreću bračni parovi i obitelji’

Foto: Narod.hr

“Sestra Ksenija Leko prihvatila je voditi “Formativne susrete za žene” u Hrnetiću unatoč obvezama koje ima kao provincijalka svoje redovničke zajednice. Bog je blagoslovio našu župu angažmanom s. Ksenije te se na inicijalnom formativnom susretu okupilo 35 sudionica i sve su izrazile veliko zadovoljstvo s prvim susretom tako da na idućim susretima očekujemo da se ta brojka i poveća. Ovim programom želimo poručiti muževima i ženama da nisu sami u izazovima s kojima se susreću današnji bračni parovi i obitelji te im želimo pružiti intelektualnu, moralnu i duhovnu potporu kako bi im bili ohrabrenje da ne klonu pod poteškoćama nego da rastu u izvrsnosti.”, otkrio je u razgovoru za Narod.hr don Filip Pavlović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po uzoru na program formativnih susreta za muževe koji u župi Sv. Martina biskupa u Hrnetiću djeluje već godinu dana,19. listopada 2019. u dvorani pastoralnog centra Hrvatskih mučenika u Hrnetiću započeli su formativni susreti za žene.

Na inicijalnom susretu okupilo se trideset i pet sudionica. Susreti su posvećeni profesionalnom, vjerskom i osobnom razvoju žena iznad 35 godine starosti. Aktivnosti potiču žene da sagledaju svoj posao i obiteljske odgovornosti u široj i cjelovitijoj perspektivi koja uključuje i odgoj vlastite duhovne dimenzije i praktični vjerski život.

Voditeljica susreta s. Ksenija Leko, provincijalka sestara Uršulinki, na samom početku približila je ideju i potrebu ovakvog sustavnog rada sa ženama te je ukratko predstavila što sudionice mogu očekivati na mjesečnim susretima ove pastoralne godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tim smo povodom razgovarali sa župnikom Filipom Pavlovićem koji je za Narod.hr otkrio teme budućih susreta te tko je inicirao okupljanje žena.

Narod.hr: Otkuda je došla ideja o pokretanju susreta za žene? Tko je inicirao susrete?

Htio bih na početku pozdraviti čitatelje portala Narod.hr i zahvaliti Vam se na prilici da kažem nešto o projektu “Formativnih susreta za žene” u župi sv. Martina Karlovac – Hrnetić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, još kao bogoslov susreo sam se sa sustavnim radom s obiteljima u župi sv. Ivana ap. i ev. u Utrini u Novom Zagrebu. Tamo su sestre uršulinke zajedno sa župnikom vodile Obiteljsku zajednicu u župi. Tu sam upoznao i s. Kseniju Leko, sadašnju provincijalku Uršulinki u Hrvatskoj koja je voditeljica ovog projekta u Karlovcu u Hrnetiću. Iskustvo rada sa Obiteljskom zajednicom kao bogoslovu mi je pomogla vidjeti važnost takvog pastorala s odraslim osobama tako da sam bio dionik i u uspostavi Obiteljske zajednice u svojoj prvoj župi u Brdovcu gdje sam bio župni vikar. Danas postoji trajna potreba za ovakvom vrstom pastoralnog rada. Razmišljajući kako odgovoriti na tu potrebu ovdje u Karlovcu koristio sam dotadašnje iskustvo i odlučio da je bolje imati diferencirani pristup i odvojene susrete za muškarce i žene.

Prvi praktični razlog je jer tako uvijek netko može ostati doma čuvati djecu, no postoje i drugi duhovni i psihološki razlozi za takav diferenciran pristup. Tako su prošle godine započeli “Formativni susreti za muževe” na kojima se okuplja više desetaka muškaraca jednom mjesečno. Plod tih susreta je Adventsko biblijsko-euharistijsko bdijenje koje traje više dana i noći neprestanog klanjanja pred Presvetim dok se ne pročita cijela Biblija.

Organizatori su muževi koji sudjeluju na “Formativnim susretima” a prošle godine taj događaj je okupio 450 sudionika koji su bili redari i čitači Biblije te mnogo onih koji su posjetili crkvu kako bi se klanjali pred Presvetim, molili se i ispovijedili se. Muževi se također bave i karitativnim radom i upravo završavamo jednu veliku karitativnu akciju gdje smo pomogli obnoviti kuću jednoj siromašnoj obitelji sa sedmero djece. Puno je rada, jedan od detalja formacije za muževe je i svakodnevno čitanje svetog Pisma po unaprijed danom rasporedu gdje svaki sudionik u jednoj godini pročita cijelu Bibliju. Formacija za muževe se također sastoji od mjesečne ispovijedi i individualnih razgovora, dnevnog moljenja krunice, nedjeljne mise, kao i zajedničkih mjesečnih susreta. Zapravo, sve je to ono što jedan katolički muškarac i treba činiti, nema nečeg izvanrednog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cilj formacije je produbiti duhovni život kroz posvećivanje svakodnevnog rada i obiteljskih dužnosti. Kroz godinu dana kako Formativni susreti za muškarce djeluju supruge sudionika su primijetile pozitivne promjene i htjele su to iskustvo također za sebe. Tako je započela ideja da u Hrnetiću pokrenemo i Formativne susrete za žene. Osjećao sam odmah na početku da bi bilo najbolje da ove susrete vodi žena. Molio sam se puno na tu nakanu, da Gospodin pošalje nekoga tko će mi pomoći u ovom radu i evo nakon godinu dana Bog je uslišio molitve u liku s. Ksenije Leko, koja je prihvatila voditi “Formativne susrete za žene” u Hrnetiću unatoč obvezama koje ima kao provincijalka svoje redovničke zajednice. Bog je blagoslovio našu župu angažmanom s. Ksenije te se na inicijalnom formativnom susretu okupilo 35 sudionica i sve su izrazile veliko zadovoljstvo s prvim susretom tako da na idućim susretima očekujemo da se ta brojka i poveća.

Narod.hr: O čemu je riječ na susretima?

Važno je napomenuti da “Formativni susreti za žene” ne ponavljaju teme koje su muškarci prolazili tako da je uistinu riječ o dva različita projekta, s različitim pristupima i načinom vođenja. Od žena se očekuje u ovoj prvoj godini djelovanja da razviju svoj stil rada i djelovanja, svoj program.

Mogu se ugledati u neke pozitivne stvari koje mi na “Formativnim susretima za muževe” imamo, no nastojimo da to ne bude u Copy/Paste mentalitetu. Niz predavanja vezan je uz osobni, vjerski i profesionalni razvoj žene kao osobe, gdje u prihvaćanju sebe kao Božjeg dara prepoznaje i sva okružja svog poziva na služenje od obiteljskog do poslovnog. Inicijalna tema s kojom su žene započele svoj rad je “Kultura oprosta” u kojoj je voditeljica s. Ksenija Leko približila sudionicama važnost praštanja. Kroz tu temu dotaknule su se i tumačenja nekih remek-djela slikarske, kiparske i filmske umjetnosti kako bi zaključili da je i žena kao osoba Božje remek-djelo te kako je čovjek stvoren kao Slika Božja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kroz film “Dodir majstorove ruke” sudionicama je na alegorijski način voditeljica približila djelovanje sakramenta ispovijedi. Obrađujući temu: “kulture oprosta” neophodno je bilo dotaknuti i pojmove negativnih i destruktivnih emocija. Nakon predavanja sudionice su same izrazile kako su bile u mogućnosti steći određena znanja kako se nositi s negativnostima i kako započeti proces pomirbe te su više puta naglasile važnost praštanja za skladan obiteljski i društveni život. Sve teme koje slijede također se obrađuju na holistički način uvažavajući tjelesni, duhovni i emocionalni dio osobnosti žene.

Narod.hr: Što očekujete u budućnosti?

Kroz iskustvo ovakvog rada s muževima i ženama htjeli bismo doći do plana i programa formativnih susreta za roditelje krizmanika i prvopričesnika kojeg bismo mogli ponuditi na dekanatskoj razini, a možda i na nivou cijele nadbiskupije. Naime, svjedoci smo kako su u većini naših župa roditelji i obitelji naših krizmanika i prvopričesnika premalo uključeni. Roditelji možda dođu na 1-2 roditeljska sastanka u toj godini.

Mislimo da je primanje sakramenta jednog člana obitelji prilika za cijelu obitelj da tu godinu živi intenzivnim vjerskim životom, da to bude svojevrsna duhovna obnova cijele obitelji, posebice roditelja. Nadamo se da će ovi susreti uroditi takvim programom, te da će omogućiti jedan novi duhovni zamah. Više desetaka sudionika na formativnim susretima za muževe i žene u Hrnetiću pokazuje da interes za nešto ovakvo postoji. Želimo pomoći roditeljima u njihovoj zadaći odgoja i obrazovanja, želimo im pružiti potporu dok se trude svojoj djeci omogućiti cjelovit, skladan i kvalitetan odgoj koji se temelji na dostojanstvu ljudske osobe. Ovim programom želimo poručiti muževima i ženama da nisu sami u izazovima s kojima se susreću današnji bračni parovi i obitelji te im želimo pružiti intelektualnu, moralnu i duhovnu potporu kako bi im bili ohrabrenje da ne klonu pod poteškoćama nego da rastu u izvrsnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.