Društvene mreže ismijavaju Plenkovića: Kome se došao ispričati u Sinj?

Foto: Fah

Nakon što je Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a i Vlade RH, svoj govor tijekom proslave 25. obljetnice VRO “Oluja”, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja iskoristio za ispričavanje poraženoj Srbiji i Srbima u Kninu, na društvenim mrežama dijele se ilustracije kojima se ismijava takvo Plenkovićevo nedržavničko ponašanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Vidović Krišto: ‘Obilježavanje 25. obljetnice Oluje u režiji vladajuće vrhuške žalosno je i uvredljivo’

> Ilija Vučemilović o proslavi Dana pobjede u Kninu: ‘Operacije iz DR-a i hrvatski branitelji vrijednost su čitavog hrvatskog naroda, a ne stranke ili partije’

Kome se Plenković došao ispričati u Sinju?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je došao na Sinjsku alku – “da se ispriča Turcima”:

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdoğan – “odbio Plenkovićev poziv u Sinj”:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Podsjetimo, svake se godine u čast pobjedi nad Turcima izvojevanoj 14. kolovoza 1715. godine održava Sinjska alka.

Na taj je dan 700 hrvatskih vojnika iz Sinja uspjelo odbiti navalu vojske turskog seraskera Mehmed-paše Čelića koja je imala 60.000 vojnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U spomen na tu veličanstvenu pobjedu sinjskih vitezova nad višestruko brojnijom osmanlijskom vojskom koja je 1715. opsjedala Sinj te u slavu Gospe koja je prema vjerovanju tada spasila grad, održava se ova slavna viteška igra. Održava se jedanput godišnje, prve nedjelje u kolovozu (ali tako da sva tri natjecanja, Bara, Čoja i Alka, budu u kolovozu), samo u Sinju i od osnutka na istome mjestu – Alkarskome trkalištu.

Punih tristo godina Alka je žiteljima Cetinske krajine istinsko etičko mjerilo u ljubomornom čuvanju viteškoga duha i zavičajnosti, poticaj za natjecanje u plemenitosti i poštenju te vječita uspomena na junaštvo pradjedova. Igra je to koja se tijekom višestoljetne tradicije utkala u narod, postala njegov nepobitni činitelj, nositelj narodnoga ponosa, nadahnuće i izvorište stvaralaštva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.