Ekspirementalni dokumentarac ‘Mehaničke figure_inspirirani Teslom’ u zagrebačkom MSU

U petak, 30. 01. 2015. u sklopu noći muzeja, izložbom u No galeriji i projekcijama u dvorani Gorgona, biti će predstavljeni fragmenti eksperimentalnog interaktivnog dokumentarca bez početka i kraja, autorice Helene Bulaja Madunić „Mehaničke figure_inspirirani Teslom“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U dvorani Gorgona posjetitelji će moći pogledati 8 posebno odabranih kratkih putovanja u ukupnom trajanju od sat vremena, kroz kompleksni magični svijet inspiracije, kreacije i inventivnosti genija Nikole Tesle u kojima o Tesli promišljaju i s Helenom Bulaja Madunić razgovaraju klasici suvremene umjetnosti: redatelj Terry Gilliam, performerica Marina Abramović, glazbenica Laurie Anderson, spisateljica Samantha Hunt, glumac Andy Serkys, pisac Christopher Priest, fizičar Hiroshi Matsumoto, teoretičar novih medija Douglas Rushkoff i mnogi drugi.

Na izložbi će posjetitelji moći vidjeti artefakte nastale u procesu rada na projektu, u kojem je autorica Helena Bulaja Madunić, kao polazište stvaranja svog djela, uz razgovor o Tesli s klasicima suvremene umjetnosti – Marine Abramović, Terryja Gilliama, Laurie Anderson, i ostalih, naručila i devet umjetničkih djela hrvatskih i stranih umjetnika: Mare Milin, Borisa Cvjetanovića, Petara Grimanija, Sabine Hahn, Edgara Beals, Tomislava Babića, Christiana Biegaia, Alistair Keddija, Aleksandre Mišić, Ognjena Vučinića, Tine Nevisitć. Izložba sadrži keramičke hrušteve, kofere, haljine, bilješke, knjige, portrete, fotografije i video klipove iz istoimenog dokumentarca, koji su nastali kao inspiracija pozvanim umjetnicima i čine sastavni dio dokumentacije o Tesli kao inspiraciji u umjetnosti.

U 21 sat u Školici MSU biti će uprilićen okrugli stol i razgovor na temu Tesle kao inspiracije u umjetnosti sa redateljicom i umjenticima koji su sudjelovali u projektu tijekom proteklih 9 godina, a koji se nalaze u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fragmenti filma koji će biti prikazani u Gorgoni nalaze se trenutno također i na najvećoj i najznačajnijoj izložbi o Tesli – “Nikola Tesla: Budućnost je njegova”, koja je od studenog 2014. postavljena u središtu Madrida u prostoru Fundacion Telefonica na preko 1000 m2, koju je kroz tri godine intenzivnog rada priredio kustoski tim Miguel A Delgado i Maria Santoyo, u suradnji s brojnim institucijama i umjetnicima iz cijelog svijeta, a koju je do sada posjetilo preko 100 000 posjetitelja.

Projekt je već do sada, mada još u produkcijskoj fazi, postigao značajan uspjeh. Prvi je hrvatski dokumentarni projekt koji je finaciran sredstvima EU fonda MEDIA, najvažnijeg fonda za filmsku proizvodnju EU. Film je dijelom financiran i sredstvima HAVC-a, te je i prvi značajni kulturni projekt koji je ostvario i donaciju zaklade ADRIS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.