El Sisteme: Glazbom do boljeg društva

Orkestar je zajednica koja one koji u njemu sviraju uči iskustvu slaganja kroz timski rad i razvoju odgovornosti u jednakoj mjeri za sebe i za druge, i to korištenjem glazbe kao oruđa borbe za bolje društvo, temeljni su postulati djelovanja Simfonijskog orkestra mladih iz Caracasa, koji nastupa u subotu navečer u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Orkestar okuplja mlade od 14 do 24 godine starosti, a izrastao je iz obrazovne inicijative venezuelanske vlade pod nazivom El Sistema, usmjerene na osiguravanje dostupnosti glazbe svim društvenim slojevima.

O važnosti glazbe za postizanje boljeg društva u kojemu su glavno oružje instrumenti, ljudski glas i cjelokupna umjetnost, na konferenciji za novinare u Lisinskome uoči koncerta govorili su čelni ljudi toga projekta.

Predsjednik programa El Sisteme Eduardo Mendez istaknuo je da je na prvu probu prije gotovo 40 godina došlo tek jedanaestero djece, dok danas taj projekt okuplja samo u Venezueli više od pola milijuna djece. Riječ je o društvenom, a ne kulturnom projektu, koji potiče socijalnu inkluziju, za čiju je uspješnu provedbu nužna suradnja javnog i privatnog sektora, istaknuo je Mendez.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“To je poruka koju je potrebno prenijeti. Koncert u Zagrebu dio je širenja tih ideja, ali to nije tek koncert, to je i jedan umjetnički događaj”, napomenuo je.

Pokret je 1975. s idejom da je glazba pravo svih, a ne samo elite, osnovao maestro Jose Antonio Abreu. Njegova je inicijativa u međuvremenu prerasla u projekt koji je do danas omogućio dostupnost glazbene naobrazbe stotini tisuća djece koju je maknuo s ulica, udaljio od kriminala i neimaštine. Cilj je programa da do 2015. u njemu u Venezueli sudjeluje milijun djece.

Jedno od njegovih najvažnijih postignuća upravo je Simfonijski orkestar mladih iz Caracasa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inicijativu već tri godine u Hrvatskoj promovira udruga Sustav orkestara djece i omladine (SODO). Direktorica El Sisteme Hrvatska Carmen Hiti napomenula je kako inicijativa dosad nije naišla na razumijevanje i interes hrvatskih političkih struktura, dok je predsjednik udruge Ricardo Luque naglasio da je važnost koncerta upravo u jačanju svijesti javnosti i institucija o važnosti takvih projekata.

“I sam sam proizašao iz tog sustava i to mi je iskustvo promijenilo život”, kazao je Luque, kojemu je Venezuela prva, a Hrvatska druga domovina.

Nakon tiskovne konferencije u KD Lisinskome otvorena je izložba “Glazbeno čudo Venezuele”, a kao uvod u koncert u Maloj dvorani u programu je i projekcija filma “Svirati i boriti se” o inicijativi El Sistema. Profesori fundacije Simon Bolivar iz Caracasa potom će održati radionicu za učitelje glazbe, a generalna proba orkestra u 17 sati bit će otvorena za javnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrhunac gostovanja bit će koncert na kojemu će se zagrebačkoj publici pod ravnanjem maestra Dietricha Paredesa predstaviti s programom latinoameričkih skladatelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.