“Ero s onoga svijeta” večeras na vrličkoj česmi

U okviru 60. splitkog ljeta večeras će, tradicionalno, na mjestu radnje na česmi u Vrlici biti izvedena komična opera “Ero s onoga svijeta” Jakova Gotovca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrlika je rodno mjesto autora libreta Milana Begovića, koji je, na ponos Vrličana, u njemu našao inspiraciju i tu smjestio radnju, a najpoznatiji i često izvođeni dio opere je vrličko kolo.

Izvedbom ravna maestro Ivo Lipanović. Redatelj je Krešimir Dolenčić, koji je “Eru” u splitskome Hrvatskom narodnom kazalištu premijerno postavio 2001. godine.

U ulozi bogatog seljaka Miće, koji tobože dolazi s onoga svijeta u namjeri da ispita ćud i odanost djevojke Đule, nastupa tenor Miljenko Đuran, a u ulozi Đule sopranistica Valentina Fijačko. Đulin otac bit će bas Božo Župić, a u ulozi njegove žene Dome izmjenjuju se Irena Parlov i Terezija Kusanović. Ljubomir Puškarić je mlinar Sima, a Jelena Brnadić čobanče. Solisti nastupaju uz Zbor i Orkestar HNK Split i plesače KUD-a Jedinstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Scenografkinja je Dinka Jeričević, kostimografkinja Danica Dedijer. Luciano Perić načinio je koreografiju prema onoj Oskara Harmoša, Zoran Mihanović oblikovao je svjetla, a zborovođa je Rozarija Samodol.

Večerašnja izvedba, koja počinje u 21 sat, druga je na 60. splitskom ljetu, nakon izvedbe u HNK Split 23. srpnja.

Opera “Ero s onoga svijeta” praizvedena je 1935. godine u zagrebačkome HNK i od samih početaka odlično je prihvaćena. Gotovac je u to svoje djelo uklopio narodne napjeve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Vrlici operu “Ero s onoga svijeta” splitski HNK izvodi od 2007. godine, osim 2012., kada zbog nedostatka novca Grad Vrlika nije mogao financirati gostovanje splitskoga kazališta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.