Europska volonterska služba proslavila 20. obljetnicu

Foto: Narod.hr

Proslava 20 godina Europske volonterske službe (EVS) održana je u Tehničkom muzeju u Zagrebu u organizaciji Agencije za mobilnost i programe Europske unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europska volonterska služba jedna je od najuspješnijih aktivnosti Europske komisije, a dio je programa Erasmus+, najvećeg europskog programa namijenjenog obrazovanju, osposobljavanju, mladima i sportu. U 20 godina EVS-a priliku za međunarodno volontiranje dobilo je 100 000 mladih osoba u dobi od 17 do 30 godina, a više od 5000 organizacija akreditirano je za primanje i slanje volontera.

Volontiranje nudi iznimno širok paket kompetencija, poput poboljšanja jezičnih i interkulturnih znanja i vještina, ostvarivanja vlastitih ideja, osnaživanja timskog rada, jačanja samostalnosti.

„Budućnost Europske volonterske službe, ali i svih programa, inicijativa, aktivnosti u području neformalnog obrazovanja morala bi biti neupitna jer vještine i stavove koje formalni sustav obrazovanja ne može u potpunosti dati, poput samostalnosti, empatičnosti i samopouzdanja, daje upravo neformalno obrazovanje. Samo osviješteni i aktivni mladi, sigurni u sebe, mogu voditi našu budućnost u smjeru kojim želimo ići“, istaknula je ravnateljica Agencije za mobilnost i programe Europske unije Antonija Gladović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom obilježavanja održan je svojevrstan sajam na kojem su organizacije predstavile svoj rad, a onima koje su se posebno istaknule dodijeljene su nagrade.

Krila – terapijsko jahanje, udruga osoba sa cerebralnom i dječjom paralizom, osvojila je nagradu za najbolji prvi projekt, Udruga Agencija Lokalne Demokracije Brtonigla nagrađena je u konkurenciji organizacija koje su provele veći broj EVS projekata, a Hrvatska škola Outward Bound nagrađena je za najbolji kratkoročni projekt “Spin the wheel”.

Izvan projektne konkurencije dodijeljena je nagrada za najbolji edukativno-promotivni materijal produciran u okviru projekata Europske volonterske službe – riječ je o priručniku EVS Waves udruge Syncro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.