Evo gdje možete pratiti prijenos pogreba pape Benedikta XVI. u četvrtak

benedikta
Montaža: Narod.hr, izvor: Fah

Pogreb pape emeritusa Benedikta XVI. u četvrtak 5. siječnja od 9.30 sati na Trgu sv. Petra u Vatikanu izravno će prenositi četvrti program Hrvatske televizije (HRT-HTV4) i Laudato TV.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski katolički radio preuzimat će prijenos HTV-a gdje će biti komentator generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije preč. doc. dr. Krunoslav Novak.

Papa Franjo predvodit će sprovodni obred kakvog još nije bilo u dvotisućljetnoj povijesti Katoličke Crkve i kojim će biti završena nesvakidašnja kohabitacija dvojice papa. U skladu sa željama pokojnog pape emeritusa Benedikta XVI., sprovod, popratni obredi i ceremonije bit će obilježeni istom jednostavnošću koja je karakterizirala život tog “poniznog sluge u vinogradu Gospodnjem”.

Misu zadušnicu za Benedikta služit će papa Franjo ispred bazilike Svetog Petra, a uz dekana Kardinalskog zbora kardinala Giovannija Battista Rea na oltaru će misu slaviti više od 120 kardinala, 400 biskupa i gotovo četiri tisuće svećenika kao i brojni ekumenski predstavnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju euharistijskog slavlja lijes pape emeritusa bit će vraćen u Baziliku, a zatim u Vatikanske špilje radi pokopa.

Papa emeritus Benedikt XVI. preminuo je u subotu 31. prosinca 2022. u samostanu Mater Ecclesiae u Vatikanu.

> Posljednje riječi Benedikta XVI. bile su ‘Isuse, volim te’
> Zanimljiva crtica iz 1980. o kardinalu Josephu Ratzingeru i Hrvatima u Münchenu

Drugoga dana izlaganja tijela pape emeritusa Benedikta XVI. u utorak 3. siječnja još se 25.000 ljudi okupilo od 7 do 12 sati ispred odra u vatikanskoj bazilici, što je dosad ukupno oko 100.000, prenosi Vatican News.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjernici raznih nacionalnosti i dalje u redu ulaze u baziliku Svetog Petra. Pomole se, pozdrave ili samo upute pogled papi u miru. Bazilika će biti otvorena u utorak do 19 sati, te u srijedu od 7 do 19 sati. Dio Trga svetog Petra stavljen je na raspolaganje televizijskim i radijskim postajama koje će u četvrtak 5. siječnja prenositi sprovod koji predvodi papa Franjo. Očekuje se oko 70.000 vjernika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.