Evo Sedlarovog filma koji će promicati Hrvatsku u turističkoj sezoni 2022.

jakov sedlar
Foto: Fah, snimka zaslona; Fotomontaža: narod.hr

“Ja sam redatelj, snimatelji su Marijo Krišto i Darko Vukadinović”, kaže za Narod.hr ugledni hrvatski redatelj Jakov Sedlar s kojim smo razgovarali o njegovom novom filmu “Kuće svijetla, priča o hrvatskim svjetionicima”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Sedlar: Spacey je savršeno dobro informiran o Tuđmanu, takav je tip glumca

“U filmu nastupaju legendarni glumci Franco Nero, James Earl Jones, te Magdalena Modrić i Uršula Najev. Producenti su Oluja film te Croatia film i video. Izvršni su producenti Željko Zima i Fran Juraj Prižmić. Film traje 50 minuta, a sniman je šest mjeseci na svih 48 lokacija. Premijera je trebala biti 15. siječnja u povodu 30. obljetnice priznanja Hrvatske, ali je odgođena zbog koronamjera i ograničenja. Inače, premijere će biti u Zagrebu, Splitu, Tel Avivu, New Yorku, Berlinu, Bruxellesu i Los Angelesu”, ističe Sedlar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Atraktivne lokacije

“Film su financijski pomogli realizirati: Plovput-Split, Hrvatska turistička zajednica, Frank Lulić, Anton Kikaš, Ante Zovko, Drago i Vinko Tolj, Marko Franović”, dodaje Sedlar, te otkriva da je to tek najava za film “Kuće svijetla, priča o hrvatskim svjetionicima”, koji traje 50 minuta.

“Godinu dana sam snimao svih 48 hrvatskih svjetionika, a svih 48 sagradila je Austro Ugarska!”, zaključno ističe Sedlar.

Film je sniman na atraktivnim lokacijama uz majstora i direktora fotografije Marija Krišta, a pjesmu izvodi mlada splitska glumica i pjevačica Uršula Najev.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijeli će film ove godine biti glavna turistička reklama Hrvatske.

> Jakov Sedlar: Ako mi sami ne kažemo istinu o sebi, drugi je neće ispričati o nama

Podsjetimo, Jakov Sedlar, poznati hrvatski redatelj s više od 100 dokumentarnih i igranih filmova gostujući u podcastu 55 minuta kod Željke Markić ispričao je zašto ne odustaje od tema vezanih za hrvatsku povijest – poput bleiburškog, poslijeratnog pokolja koji je po djelu akademika Ivana Aralice prikazao u filmu Četverored, zašto je taj film samo jednom prikazan na HRT-u, kako ga je SDP nakon dolaska na vlast od direktora drame “preimenovao” u blagajnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Sport me u životu ojačao. Kad igrate neki sport, svašta doživite, od udaraca ispod pojasa, preko različitih sudaca, ali istovremeno znate kad nešto započnete, to će i završiti. Nema tu odustajanja. Niti jedan projekt nisam započeo da ga nisam završio. Bilo je 617 novinskih natpisa o filmu Četverored i protiv mene. Ali ja sam znao da radim korisnu stvar za svoj narod i za drugo me nije briga”, istaknuo je Sedlar.

Ovaj rođeni Splićanin s dvije fakultetske diplome ispričao je i o šikaniranju koje je trpio tri godine u komunizmu – jer nije htio ići igrati vaterpolo u Beograd, već u Zagreb. Emisiju pogledajte u cijelosti:

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.