Evo što je Nina Obuljen trebala raditi u upravnom odboru HAVC-a

Foto: fah

Hrvatski audiovizualni centar osnovan je 1. siječnja 2008. godine temeljem Zakona o audiovizualnim djelatnostima (NN 76/07). Osnovala ga je Vlada Republike Hrvatske u svrhu sustavnog promicanja audiovizualnog stvaralaštva u Republici Hrvatskoj, piše na službenim stranicama HAVC-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radom Hrvatskog audiovizualnog centra upravljaju tri autonomna i ravnopravna tijela: Upravni odbor, Ravnatelj i Hrvatsko audiovizualno vijeće. Upravni odbor upravlja radom Centra i odgovoran je da se njegove aktivnosti provode u skladu s financijskim mogućnostima i unutar zakonskog okvira. Ravnatelj zastupa Centar te organizira i vodi njegov rad i poslovanje, a Hrvatsko audiovizualno vijeće odgovorno je za programsku djelatnost – ono raspisuje Javni poziv i usvaja prijedloge za sufinanciranje audiovizualne proizvodnje i komplementarnih djelatnosti.

Ravnatelj HAVC-a, kako se dalje, navodi, “je voditelj Centra: on predstavlja i zastupa Centar, organizira i vodi njegov rad i odgovoran je za zakonitost njegova poslovanja.”

Oglasio se i Hribar koji je “zapanjen neznanjem revizije”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravni odbor upravlja radom Centra – nadzire programe rada i razvoja te brine da se isti izvršavaju unutar okvira predviđenih Zakonom o audiovizualnim djelatnostima. Upravni odbor ima pet članova. Predsjednika i tri člana imenuje Ministarstvo kulture iz redova istaknutih umjetnika i kulturnih djelatnika, koje predlažu udruge na temelju javnog poziva koji objavljuje Centar. Jednoga člana biraju radnici Centra iz svojih redova. Mandat članova Upravnog odbora je četiri godine.

Hasanbegović o HAVC-u: “Ovo je moja zakašnjela pobjeda – Hribar mora otići, a DORH razotkriti interesno-koruptivnu mrežu”

Članovi UO HAVC-a, za koje je koordinacija braniteljskih udruga za mandata Zlatka Hasanbegovića tražila razrješenja, u 2015.  godini su bili: Nina Obuljen Koržinek, Stjepan Ćosić, Romana Matanovac Vučković, Hrvoje Turković i Jadranka Hrga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kajkić tvrdi da postoje dokazi koji pokazuju gdje su završili novci iz HAVC-a, a Gregurić smatra da i Obuljen treba odgovarati

Među ostalim zaduženjima, Upravni odbor donosi Statut Centra uz suglasnost Ministarstva kulture, odlučuje o financijskom planu i godišnjem obračunu Centra, donosi programe rada i razvoja Centra i nadzire njihovo izvršavanje i imenuje i razrješava ravnatelja Centra.

Kao što su upozoravale braniteljske udruge: Nepovoljno mišljenje revizije o poslovanju HAVC-a

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U izvješću Državne revizije za 2015. godinu stoji kako financijski izvještaji HAVC-a često ne iskazuju objektivno i istinito rezultate poslovanja te stanje imovine i obveza. U izvješću o obavljenom popisu imovine i obveza navedena je vrijednost nefinancijske imovine od 867.641 kn, a u Bilanci i poslovnim knjigama u iznosu od 563.868 kuna ili 303.773 manje. Nepravilnosti su zamijećene i pri isplati autorskih honorara. Autorski honorari isplaćivani su dijelom i za poslove koji po svojoj prirodi nisu autorska djela.

Što o HAVC-u kaže Nina Obuljen i zašto se ne dovodi u pitanje njezina osobna odgovornost?

Neopravdano su se davali i službeni mobiteli osobama koje na njih nisu imale pravo. Tijekom 2015. za 15 korisnika mobilnih telefona koji nisu zaposlenici Centra (vanjski suradnici) evidentirani su rashodi od 46.527 kuna.

HAVC nema službenih vozila, ali je 12.000 kuna davao za parkirališno mjesto u vlasništvu privatne osobe u susjednom trgovačkom centru. Pet je rukovoditelja dobivalo uvećane plaće. Rukovoditeljici Odjela MEDIA desk Hrvatske obračunavana je plaća od 2008. prema koeficijentu složenosti poslova 2,473, umjesto prema propisanom koeficijentu 1,940.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dr. Ž. Markić: Orešković je podržao, a Plenković maknuo ministra koji je prvi pokrenuo isušivanje “kulturne močvare”

Sporan je financijski izvještaj za 2015., HAVC je u problemima s naplatom dugovanja, nema plana nabave za 2015., nema nacionalnog programa. Nisu osigurani pokazatelji na temelju kojih je moguće dati ocjenu mogu li i na koji način odabrani projekti i programi u 2015. na temelju javnih poziva pridonijeti razvoju hrvatske kulture, stoji, među ostalim u izvješću.

Nakon revizije HAVC-a: Koliko je „kulturnjaka“ zbog financijskog interesa prosvjedovalo protiv ministra Hasanbegovića?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.