(FOTO) 2. siječnja 1920. Louis Daguerre – kako izgleda najranija sačuvana fotografija Mjeseca?

javno vlasništvo

Smatra se da je Daguerre prva osoba koja je fotografirala Mjesec, koristeći svoj postupak dagerotipa, 2. siječnja 1839. godine. Nažalost, u ožujku iste godine, cijeli njegov laboratorij izgorio je do temelja, uništivši sve njegove pisane zapise i velik dio njegovih ranih eksperimentalnih radova – i tu povijesnu sliku mjeseca. Godinu dana kasnije, John William Draper, američki liječnik i kemičar, vlastitim je dagerotipom snimio mjesec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Louis-Jacques-Mandé Daguerre (Cormeilles-en-Parisis, 18. studenog 1787. – Petit-Bry-sur-Marne, 10. srpnja 1851.), francuski umjetnik i kemičar koji je zapamćen svojim izumom Daguerretipa, prethodnika fotoaparata.

Eksperimentirao je sa stvaranjem slika 1824., i to je pokazivao u državama kao što su Francuska, Engleska i Škotska. Nekoliko godina kasnije Nicéphore Niépce napravio je prvu fotografiju, a on i Daguerre su tada sklopili partnerstvo na 4 godine – do Niépceve smrti 1833. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Daguerre je najavio najnovije poboljšanje Daguerretipa, nakon nekoliko godina eksperimentiranja, a Académie des Sciences je 9. siječnja 1839. podržala taj projekt.

Smatra se da je sam Daguerre prva osoba koja je fotografirala Mjesec, koristeći svoj postupak dagerotipa, 2. siječnja 1839. Nažalost, u ožujku iste godine, cijeli njegov laboratorij izgorio je do temelja, uništivši sve njegove pisane zapise i velik dio njegovih ranih eksperimentalnih radova – i tu povijesnu sliku mjeseca. Godinu dana kasnije, John William Draper, američki liječnik i kemičar, vlastitim je dagerotipom snimio mjesec.

Najranija sačuvana slika mjeseca snimljena dagerotipom (1840):

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Photo: en.wikipedia.org

Daguerreov izum prihvaćen je od francuske vlade, a 19. kolovoza 1839. vlada ga je proglasila projektom “Libérez au monde” (fr. Slobodan za svijet).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, Daguerre je 12. kolovoza 1938. zabranio svoj izum u Engleskoj, što je jako usporilo razvoj fotografije u Velikoj Britaniji. Njegovo ime nalazi se na listi 72 znanstvenika ugraviranih na Eifellovom tornju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.