(FOTO) Gusarsku bitku u Omišu pratilo tisuće ljudi: “Mlečani” napadnuti nakon što su na velikom jedrenjaku uplovili u gradsku luku

Foto: fah

Nekoliko tisuća ljudi u petak navečer u Omišu u gradskoj je luci sa zanimanjem pratilo Gusarsku bitku, jednu od najvećih scenskih manifestacija na Jadranu i u Hrvatskoj, koja se održala nakon mimohoda vojnih postrojbi gradskim ulicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U bitci koja je upriličena u omiškoj luci i u kojoj su posebice uživala djeca, “Mlečani” su na velikom jedrenjaku uplovili u gradsku luku, a onda su ih s malih brodica napali “gusari”. Bez obzira što su se Mlečani nalazili na velikom jedrenjaku i pod zapovjedništvom Akoncija, pobjedu su izvojevali omiški gusari i gubitnicima zapovjedili da prolaz Bračkim kanalom plate zlatnim dukatima.

Direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella izjavio je za Hinu da za Gusarsku bitku vlada veliki interes gostiju i domaćih jer je to jedna od najvećih scenskih manifestacija na Jadranu i u Hrvatskoj.

“To je besplatna, efektna i fascinantna manifestacija. Svake godine, a ovo nam je 11., imamo nešto novo. Ove godine prvi put imamo službeno postrojavanje svih vojnih postrojbi, a isto tako ubacujemo i neke nove elemente u bitku kako bi gledateljima bila zanimljivija”, izjavio je Stella.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustvrdio je da su se na omiškom području nekad davno odvijale bitke između Mlečana i gusara i to na ušću Cetine, no budući da zbog vjetra tamo nije moguće uprizoriti bitku, sve se odvija u gradskoj luci što se pokazalo kao pravi pogodak. Još je rekao da su gusari u 13. stoljeću svojim lukavstvom i domišljatošću svladavali brojnije i jače Mlečane.

“Gusari su bili mudriji i spretniji pomorci koji su imali brža plovila”, dodao je.

Središnjoj svečanosti prethodio je “Gusarski gastro tjedan” koji je počeo još u ponedjeljak u odabranim ugostiteljskim objektima u Omišu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Omišu i Dan malih gusara

Na platou Toreta za djecu je održan “Dan malih gusara”, a na Platou iza Narodne knjižnice u organizaciji Centra za kulturu Kazalište “Ivana Brlić Mažuranić” iz Slavonskog Broda i Dramska družina Vis izveli su predstave “Ribar Palunko i njegova žena”, te “Emocionalna prtljaga”.

Mali i veliki gusari sudjelovali su i u gusarskim sportskim igrama pod vodstvom sportskog društva “Sanus vita”. Pridružili su im se i Kliški uskoci koji su gledatelje učili pomoću luka i strijele gađati metu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Organizator Gusarske bitke je Turistička zajednica Grada Omiša, pokrovitelji Grad Omiš, Splitsko-dalmatinska županija, Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije i Hrvatska turistička zajednica.

Nakon bitke, koncert je održao pjevač Jasmin Stavros.

Gusarska bitka se u omiškoj gradskoj luci održava 11 godina i postala je centralni ljetni događaj u Omišu pa i u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Svake godine u “bitki” sudjeluje više od stotinu “gusara” i “Mlečana”, pripadnika povijesnih postrojbi Kumpanjija iz Blata na Korčuli, Trombunjera iz Dubrovnika, te Uskoka s Klisa.

Taj jedinstven događaj predstavlja rekonstrukciju stvarne povijesne bitke između omiških gusara i Mlečana u 13. stoljeću. Slavni gusari, vladari obale i otoka od rijeke Cetine do Neretve od 12. do 15. stoljeća izborili su mnoge pobjede na moru. Temelji se na povijesnim činjenicama i doprinosi stvaranju prepoznatljivog brenda Omiša kao gusarskog grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.