(FOTO) Kardinal Bozanić predvodio božićnu misu u zagrebačkoj katedrali, prisustvovali Plenković, Reiner, Jandroković

Na Božić je teško osjećati se isključenim iz božićnog slavlja. Na ovaj ili onaj način danas svi osjećamo da se nešto nesvakidašnje događa, nešto više i različito od onoga što pripada našoj svakidašnjici. Isusovo rođenje, od kojega većina svijeta broji godine, duboko je označilo ljudsku obitelj i dalo novi smisao ljudskom životu – rekao je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodeći na svetkovinu Božića euharistijsko slavlje u zagrebačkoj katedrali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

U zajedništvu s apostolskim nuncijem u Republici Hrvatskoj mons. Giuseppeom Pintom te oko dvadeset svećenika Zagrebačke nadbiskupije, kardinal Bozanić je na početku svoje homilije okupljenim vjernicima poručio kako je naš pogled danas usmjeren na Dijete rođeno u neudobnoj betlehemskoj štalici, ali odmah prihvaćeno i povijeno rukama prečiste Djevice Marije, te počašćeno pohodom pastira i anđeoskim pjevom.

Prizor je to koji svojom nježnošću osvaja i budi divljenje. Po lijepim običajima kršćanski ga puk o Božiću obilježava jaslicama. Razmatrajući pred jaslicama i djeca i odrasli rado odmaraju svoje duše klanjajući se nekom pjesničkom sugestivnošću Djetetu koje je u središtu. Ali kao vjernici znamo da nije moguće potpuno razumjeti poruku Božića, tog najdražeg blagdana u godini, ako se zaustavimo samo na izvanjskim činjenicama i poetskim osjećajima te na samo ovozemnoj stvarnosti. Treba prodrijeti dublje, razumom rasvijetljenim vjerom, ako želimo dotaknuti bogatstvo otajstva, što ga danas slavimo – kazao je Kardinal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Tko je Isus, što nam poručuje, što nam je darovao?”

Blagdansko razmatranje sažeo je u tri jednostavna i bitna pitanja o Isusu, a to su: „Tko je novorođeno Dijete?“; „Što nam je došao poručiti?“ i „Što nam je Sin Božji darovao?“.

Dijete rođeno u Betlehemu, rekao je Kardinal, je vječna Božja Riječ, koja bijaše u početku u Boga (Iv 1,2). Dok promatramo Dijete u jaslama vidimo malo, krhko, slabo biće, kao što su sva novorođena ljudska djeca. Ali znamo da je Njegov prvi početak u Božjoj skrovitosti te prethodi svakom vremenu. Njegovo zemaljsko rođenje je stoga jedinstveno. Radi toga ono već više od dvije tisuće godina budi posebnu radost u svakom narodu, puku i plemenu diljem svijeta. Tu radost, koja dotiče ljudsko srce, izražavamo na najrazličitije načine, ponekad i površno – istaknuo je Kardinal te nastavio: Isus je jedini Spasitelj svijeta, jer On je i pravi Bog i pravi čovjek. U njemu je božanska i ljudska narav, božansko je neopozivo povezano s ljudskim. Stoga je Isus Krist Otkupitelj čovjeka. On je naš Spasitelj. To je posebnost i snaga Božića. Mi o Božiću ne slavimo bilo koje rođenje, nego rođenje utjelovljenog Sina Božjega. Tom se otajstvu danas klanjamo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što nam je došlo poručiti Dijete rođeno u Betlehemu – upitao je Kardinal pa napomenuo da je Isus došao objaviti Istinu: istinu o nama, o našem porijeklu, o smislu i cilju našega života. Znajući da smo željni spoznaje, ali istodobno da se gubimo u raznim dezorijentiranostima, preplavljeni smo brojnim pitanjima s malo prihvatljivih odgovora. Božji Sin dolazi da nas prosvijetli, da nam poruči što je potrebno znati o početku, razlogu i smislu našega života. Na temelju božićnog svjetla, znamo koje je naše poslanje u svijetu: uzvratiti Božjoj dobroti svojom ljubavlju prema Bogu te braći i sestrama. Naime, istinska ljubav ima svoj izvor u Bogu, u Božiću. I mi smo pozvani odgovoriti na otajstvo Božića, po uzoru na Boga koji nas je prvi uzljubio. Pozvani smo ljubiti jer Bog je prvi u ljubavi prema nama – naglasio je Kardinal.

Po Božiću postajemo Božji

Kazao je kako prosvijetljeni Svjetlom istinskim koje prosvjetljuje svakog čovjeka (Iv 1,9), znamo da nismo slučajno upali u avanturu postojanja, već smo plod Božje ljubavi i Božjega plana spasenja. Mi smo miljenici Božji, jer nas je Bog prvi ljubio. Svima nam je ponuđena Božja ljubav. To je neprolazno otajstvo Božića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I na kraju, što nam je Sin Božji darovao? Najradosniji dar Božića, nastavio je Kardinal, sveti evanđelist Ivan ovako obznanjuje: A onima koji ga primiše podade moć da postanu djeca Božja: onima koji vjeruju u njegovo ime, koji su rođeni ne od krvi, ni od volje tjelesne, ni od volje muževlje, nego – od Boga (Iv 1, 12-13). Ovo je srž božićnog otajstva, to je pravi razlog našega slavlja i božićnog blagdana. Mi po Božiću postajemo Božji, sinovi i kćeri u Isusu Kristu. Zbog toga Boga smijemo zvati Ocem, a mi se zovemo i jesmo djeca Božja, braća i sestre u Isusu rođenom u Betlehemu. To je dar Božića, zbog njega Božić traje i uvijek iznova otkriva Božju novost i našu potrebu za Bogom. Za sebe si nas stvorio, o Bože, i nemirno je srce naše dok se ne smiri u tebi, poručuje nam veliki Augustin.

Na kraju svoje homilije poručio je kako božićno otajstvo približava ljude Bogu te da nas uvodi u Božji život i zato ima neobičnu snagu susreta, povezivanja i zbližavanja ljudi međusobno.

Jandroković, Reiner i Plenković na božićnoj misi

Božićna vjera je i snaga i mjera svemu što susrećemo, jer u susretu s Isusom Kristom susreli smo puninu života. Nema ničega što je bilo, ili što će biti, a da nije sadržano u Riječi po kojoj sve postade. U tome je otajstvo i sigurnost Božića – zaključio je kardinal Bozanić, zazivajući zagovor Presvete Bogorodice Marije i blaženog Alojzija Stepinca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije završnog blagoslova Kardinal je izrazio radost što su božićnoj misi nazočili i predsjednik te Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i potpredsjednik Sabora akademik Željko Reiner, kao i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sa svojim ministrima, koji su, kako je rekao Nadbiskup, kao vjernici i predstavnici hrvatskih vlasti time iskazali poštovanje prema hrvatskim građanima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.