(FOTO) Kip iznad Primoštena: Kako je Gospa iz Loreta postala zaštitnicom mjesta?

Foto: Fah

Na svečanosti na brdu Gaj pokraj Primoštena u subotu je blagoslovljen 17-metarski kip Gospe od Loreta, u nazočnosti brojnih posjetitelja i predstavnika grada Loreta iz Italije, u kojemu će kip biti vidljiv po sunčanom vremenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Oduševljen sam što je više stotina ljudi, možda i tisuću njih, došlo danas na blagoslov, a vrijeme će tek pokazati koliko je značajan ovaj projekt za Primošten i cijeli ovaj kraj,” rekao je načelnik Općine Primošten Stipe Petrina.

Zahvalio je svima koji su sudjelovali u tom projektu, u čijoj prvoj fazi je Općina izdvojila oko dva milijuna kuna. Najavio je da će Općina odmah prionuti drugoj fazi, koja uključuje izradu stepeništa do kipa, sanitarnog čvora, suvenirnice te manjeg ugostiteljskog objekta.

Petrina je podsjetio kako su primoštenski vizionari još 1972. godine zamislili spomenik njihovoj zaštitnici na brdu Gaj, a sada se, rekao je, to ostvarilo. “Primošten je zajedno s Loretom, Trsatom, Pragom i Krakowom uvršten u svjetsku rutu hodočasnika štovatelja Majke Božje još prije nego su radovi počeli i vjerujemo da će Primošten dobiti zasluženo mjesto na hodočasničkoj karti”, kazao je Petrina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obratio se hodočasnicima i predstavnik Loreta, koji je kazao kako Gospa povezuje njihov grad i Primošten vjerom i srcem, što učvršćuje prijateljstvo dva grada.

Gospin kip već tjednima, otkako je postavljen, privlači veliki broj hodočasnika i turista koji ostavljaju zavjetne darove, najčešće krunice.

Osim po veličini, primoštenska Gospa posebna je i po mozaiku koji je radio tim stručnjaka na čelu s mozaičarom Milunom Garčevićem, a za konačan izgled Gospe bio je zadužen arhitekt Aron Varga. Kip je obložen mozaikom od zlata, srebra i bojenog stakla, a projekt gradnje je započet 2012. godine na zahtjev primoštenskog načelnika Petrine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šibenski biskup Tomislav Rogić ranije je javio da zbog obveza neće moći prisustvovati svečanosti blagoslova, pa je njegovu poslanicu kao izaslanik Šibenske biskupije pročitao primoštenski župnik don Jurica Petković, koji je predvodio blagoslov.

Među uzvanicima na svečanosti bio je i predstavnik zadarskih Arbanasa, gdje također štuju Gospu od Loreta, te predstavnici gradova Bratislave i Malih Dvornika iz Slovačke.

Kako je Gospa od Loreta postala zaštitnicom Primoštena?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve je počelo davne 1835. godine kada je Marko Prgin sanjao sliku Gospe s malim Isusom. Marka se, kako svjedoči Ante Jadrijević, toliko dojmio taj san i nije imao mira dok nije posudio braceru, skupio ljude i zaputio se na drugu obalu Jadrana – u Loreto. Tamo je našao i kupio Gospinu sliku koju je sanjao – sliku u drvu Marije Bogorodice s malim Djetetom Isusom u njenim rukama, a sa strane kleče dva sveca: s desne sv.Rok, a s lijeve Nicolo di Barri. U gornjem dijelu slike, iznad Marijine i Isusove glave iz oblaka vire četiri glave malih anđela, a glava još jednog anđela nazire se u donjem dijelu slike.

Marko Prgin je sliku obloženu u drvenom sanduku (‘kašunu’) prevezao brodom u Primošten. Vrijedno je spomenuti da se taj drveni sanduk i dandanas čuva. Kako je slika bila naslikana tamnim bojama, brojni su Primoštenci davali svoje obiteljsko zlato i srebro kako bi se napravio zlatni i srebrni okvir koji je i danas na slici, a služi kao i zaštita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.