(FOTO) Mnoštvo vjernika okupilo se na jubilarnom 10. hodočašću Majci Božjoj Bistričkoj: ‘Odnos prema djeci, pitanje je našeg opstanka’

Foto: Sisačka biskupija Fotomontaža: narod.hr

Jubilarno deseto zavjetno hodočašće vjernika Sisačke biskupije u Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke održano je u subotu 17. kolovoza. Središnji dio hodočašća bilo je svečano misno slavlje, koje je predvodio biskup Vlado Košić u zajedništvu sa sedamdesetak svećenika pristiglih iz svih župa biskupije zajedno sa svojim vjernicima, a koji su u potpunosti ispunili bistričko svetište.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na početku homilije biskup je rekao kako ovim hodočašćem započinje proslava 10. godišnjice naše Sisačke biskupije te je stoga odlučio i ovu pastoralnu godinu nazvati Godinom biskupije. „U toj ćemo godini imati priliku Bogu zahvaliti za dar biskupije, utvrditi ono što već imamo ali se i još bolje međusobno nastojati organizirati u svim našim djelatnostima koje imamo kao Crkva, kao biskupija“, ustvrdio je biskup i najavio kako će proslava ove obljetnice biti na dan ponovne uspostave 5. prosinca te kako će tada biti predstavljen „Šematizam Sisačke biskupije“ koji će prikazati trenutno stanje u biskupiji.

Biskup je istaknuo i kako će ove godine poseban naglasak biti na župama. „Treba više govoriti o značenju župnih zajednica, o njihovoj zadaći u evangelizaciji. Na čelu svake župe je župnik ili upravitelj župe, dijecezanski ili redovnički svećenik, koji po dekretu biskupa ima svu ovlast: posvećivanja, propovijedanja i upravljanja – posvećivanja Božjeg naroda, tj. podjele svetih sakramenata; evangelizacije i katehizacije, tj. naviještanja Evanđelja; također okupljanja zajednice, tj. vodstvo u pastoralnom djelovanju. Pri tom je važna suradnja u dva smjera: s biskupom, pod čijim vodstvom se odvija sva sakramentalna, evangelizacijska i pastoralna djelatnost u Biskupiji, i s vjernicima koji nisu samo primatelji svećeničkih usluga nego i suradnici u različitim aktivnostima u župi. Tako ćemo posebnu pozornost staviti na naša Župna pastoralna vijeća, kao i na Župna ekonomska vijeća, koja mora imati svaka župa.

Ako nema ili im je mandat prošao, treba ih ustanoviti odnosno obnoviti mandat. U pastoralnom vijeću neka budu vjernici, predstavnici svih dijelova župe i svih aktivnosti, tako da zajedno sa župnikom mogu surađivati u svim pothvatima i aktivnostima koje se organiziraju u župi i biskupiji. Jedna od veoma važnih aktivnosti je karitativna djelatnost koja mora postojati u svakoj župi. Znam da se to i događa, posebno u adventskom i korizmenom vremenu kada vjernici prikupljaju darove kojima će obradovati svoje potrebnije članove župne zajednice. No, potrebno je to i formalno organizirati tako da svaka župa ima Župni Caritas“, poručio je propovjednik te dodao da do kraja ove građanske godine sve župe trebaju imati župna pastoralna i ekonomska vijeća te župni caritas kako bi se u 2020. godine moglo osnovati Biskupijsko pastoralno vijeće koje bi činili predstavnici čitave Biskupije. „To bi bio još jedan znak povezanosti i zajedničke brige za sve naše vjernike, uvažavajući posebnosti svakog kraja i župe“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nastavku biskup se spomenuo proteklih deset godina u biskupiji i svega učinjeno, ali i planova za budućnost. „Velik je problem u našoj Biskupiji val iseljavanja koji je pogodio zadnjih godina čitavu Domovinu, a posebno naše krajeve Banovine, Posavine, Pokuplja i Pounja. Mi u Crkvi dakako ne možemo otvarati nova radna mjesta niti utjecati da država smanji poreze a poveća plaće, ali se možemo brinuti posebno za naše obitelji. U tu svrhu imamo i Povjerenstvo za pastoral braka i obitelji. Sve više je mladih brakova koji se raspadaju. Stoga treba poboljšati pripravu za brak, poučiti mladence da je to važan životni korak koji se ne može učiniti bez potrebnih uvjeta koje ne smijemo izostaviti ako želimo da katolički brak bude ono što je Isus za njega rekao: Što Bog združi čovjek da ne rastavlja! Odnos prema djeci, pitanje je našeg opstanka.

Sve manje rođenih, a sve više umrlih, nije problem samo u Sisačkoj biskupiji, nego na žalosti i u čitavoj Domovini ali i u Europi. Kao da današnje obitelji sve manje vole djecu, kao da žele živjeti samo za sebe i svoju komociju, nisu spremne na žrtvu. Potičem stoga sve obitelji koje mogu imati djecu da se ne boje prihvaćati brojno potomstvo jer djeca su blagoslov, i za roditelje, i širu obitelj, za župu, za biskupiju i za čitavu Domovinu. Širimo ozračje radosti zbog brojne djece, veselimo se djeci, podupirimo rađanje i kršćanski odgoj djece! Kako su lijepa krštenja petog i brojnijeg djeteta u obitelji“.

Govoreći o pročitanom Evanđelju biskup je poručio kako Gospodin svojom majkom, braćom i sestrama naziva one koji vrše volju Božju: „Evo, majke moje i braće moje! Doista, tko god vrši volju Oca mojega koji je na nebesima, taj mi je brat i sestra i majka“. „Kao da Gospodin svoju majku stavlja u niži položaj, on ju izjednačava sa svakim svojim učenikom, no – kako dobro uči sv. papa Ivan Pavao II. – ne ponižava Isus Mariju, nego ju uzdiže jer nema većeg dostojanstva niti časti od toga: biti brat ili sestra ili majka Gospodina Isusa. A Marija kao Majka Isusova je s jedne strane učenica Kristova i s druge strane, ujedno učiteljica nama, ostalim učenicima Kristovim. Učiteljica je upravo po tome što neprestano sluša i vrši volju Božju. Evo, zahvalni Bogu i jedni drugima za postojanje i djelovanje naše Sisačke biskupije pođimo u ovu novu pastoralnu godinu moleći BD Mariju za zagovor i zaštitu u svim našim nastojanjima da pronesemo Radosnu vijest svim ljudima i prostorima naše Biskupije, da navijestimo Gospodina koji je blizu svakom stvorenju, da s Marijom nosimo strpljivo i svoj križ idući za Isusom te se sve više ispunjamo snagom Duha Svetoga“, zaključio je biskup.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dan ranije, u petak 16. kolovoza, održano je sedmo hodočašće mladih Sisačke biskupije na kojem se okupilo više od 100 mladih od kojih je jedan dio i pješačio od Siska do Marije Bistrice. I ove godine mladi su biskupu i okupljenima bogatim programom predstavili svoj rad u protekloj pastoralnoj godini koja je bila posvećena upravo njima i koja je zaključena hodočašćem na ovogodišnji Mladifest u Međugorje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.