(FOTO) Nagrada Milka Trnina uručena Diani Haller i Filipu Faku

Zagreb, 12.6.2019 - Svečana dodjela Nagrade i Diplome Milka Trnina održana u Muzeju Mimara. Nagrade su primili mezzosopranistica Diana Haller (lijevo) i pijanist Filip Fak (desno) za koncert održan 29. studenoga u HGZ-u te Papandopulo kvartet za koncert na otvorenju 6. festivala Izlog suvremenog zvuka. Foto Hina/ Dario GRZELJ/ dag

Nagrada Milka Trnina za 2018. godinu uručena je u srijedu Diani Haller i pijanistu Filipu Faku za koncert održan 29. studenog u Hrvatskom glazbenom zavodu, a Diploma Milka Trnina Papandopulo kvartetu za koncert na otvaranju 6.izdanja festivala Izlog suvremenog zvuka pod nazivom “Uzet ćemo vam 2000 sekundi života”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nagrade dodjeljuje Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika. Nagrada se dodjeljuje za posebno uspješan i zapažen umjetnički nastup u Republici Hrvatskoj u protekloj kalendarskoj godini.

Sastoji se od pisanog priznanja, medalje veličine 8 cm s reljefnim likom Milke Trnine, rad akademskog kipara Koste Angeli Radovanija i novčanog iznosa, kojeg određuje Upravni odbor HDGU-a.

Žiri dodjeljuje “Diplomu Milka Trnina” za posebno uspješan i zapažen umjetnički nastup u Republici Hrvatskoj u protekloj kalendarskoj godini komornim, vokalnim, orkestralnim ili glazbeno-scenskim ansamblima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Diana Haller rođena je u Rijeci, gdje je završila Srednju glazbenu školu Ivana Matetića Ronjgova u razredu prof. Margarete Togunjac. Pjevanje je nastavila studirati na Konzervatoriju Giuseppe Tartini u Trstu u razredu Glorie Scalchi. Diplomirala s najvišim ocjenama i pohvalom, a potom se usavršavala na Kraljevskoj akademiji za glazbu u Londonu u razredu prof. Anne Howells.

Nakon londonske specijalističke diplome upisala je poslijediplomski studij opere i Lieda na Visokoj školi za glazbu i scenske umjetnosti u Stuttgartu u razredu Dunje Vejzović, a poslije završenog studija, mlada se Riječanka nastavila usavršavati pod vodstvom velike primadonne KS. Brigitte Fassbaender.

Godine 2009. Diana Haller postala je članica Opernog studija pri Državnoj operi u Stuttgartu, a 2010. godine postaje najmlađom solisticom opernog ansambla. Uz stuttgartski angažman ostvaruje vrlo uspješne nastupe i na drugim zapadnoeuropskim opernim scenama, koncertnim podijima i festivalima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječanin Filip Fak nastupao je, navedeno je, kao solist i komorni muzičar u gotovo svim važnijim hrvatskim kulturnim centrima te u desetak europskih zemalja, SAD-u, Meksiku i Kini.

Kao solist s orkestrom nastupio je s najuglednijim hrvatskim orkestrima i ansamblima pod dirigentskom palicom renomiranih dirigenata kao što su Klaus Arp, Pavle Dešpalj, Alun Francis, Aleksandar Marković, Adriano Martinolli, Luca Pfaff, Aleksandar Kalajdžić i dr.

Osim nastupa uz orkestre, održao je niz zapaženih recitala i komornih nastupa u suradnji s istaknutim solistima i ansamblima, gostujući na manifestacijama kao što su Majstorski ciklus HRT-a, Muzički biennale Zagreb, Dubrovačke ljetne igre, Osorske glazbene večeri, Festival Diapason, Glazbene večeri u sv. Donatu, Festival sv. Marka, Zajčevi dani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papandopulo kvartet čine četvorica hrvatskih saksofonista – Nikola Fabijanić, sopran saksofon, Gordan Tudor, alt saksofon, Goran Jurković, tenor saksofon i Tomislav Žužak,bariton saksofon.

Svi su diplomanti Muzičke akademije u Zagrebu iz razreda Dragana Sremeca. Usavršavali su se na konzervatorijima u Parizu, Amsterdamu i Beču te na seminarima kod uglednih svjetskih saksofonista.

Tijekom studija i u godinama nakon diplome djelovali su, uz ostale glazbeničke aktivnosti, u sastavu New sax quartet, s kojim su od 2000. godine ostvarili niz zapaženih nastupa. Godine 2013. promijenili su ime u Papandopulo kvartet.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.